Българският лекарски съюз с нов списък въпроси към здравното министерство

22:14, 28 апр 16 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският лекарски съюз (БЛС) изпрати писмо с нови 10 въпроса към Министерството на здравеопазването. Причината е провалът в опитите за пряк диалог между ръководството на лекарския съз и представителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по проблемите, възникнали след въвеждането на т. нар. служебен рамков договор.

Насрочената за вторник (27 април) среща с НЗОК е била отложена, а Министерството на здравеопазването дори не е отговорило на изпратената покана, съобщиха от съсловната организация. Новите 10 въпроса към здравните институции са свързани с новите правила в сектора, които влязоха в сила от 1 април с решението на Надзорния съвет на здравната каса.   

Българският лекарски съюз пита:

"Как се изпълняват изискванията на чл. 53q ал. 1 и чл. 54 ал. 1, 3 и 4 от Закона за здравното осигуряване? Кой преговаря от името на НС на НЗОК и от името на УС на БЛС - министърът на здравеопазването и членове на различни сдружения на лекари?"

"Как на практика ще се прилага Националната/областната здравна карта спрямо желаещите български лекари да сключат договори с НЗОК в условията на достатъчност от определени специалисти в даден регион/област/община? 

По какви критерии ще се разрешава или отказва договор на лекар, заявил желание за сключване на договор с НЗОК? 

На базата на кои обективни критерии ще се прави преценка, ако на съответната територия има достатъчност от лекари с определена специалност, които и в момента имат договор с НЗОК и този договор е единствен за тях, или ако на територията има достатъчност, в която се включват и лекари от БМП които имат договори за СИМП и в момента?"

Как ще бъдат обслужвани пациентите с онкологични заболявания при прилагане на чл. 187 от Решението? 

Няма ли да се затрудни достъпът на пациентите при положение, че, по наш анализ на условията, заложени в този член, не повече от 20-25 лечебни заведения ще могат да сформират онкологична комисия и то за територията на цялата страна? 

Защо при отчитане на КП с продължителност до 3 дни, при  „предсрочно изпълнение на дейности по КП...”, за случаите по КП от областта на кардиологията /КП №№ 16, 17, 19.1, 20, 25, 33/, се заплаща цената на съответната пътека (чл. 194, ал. 4), а за всички останали случаи по КП с продължителност до 3 дни се заплаща 60% от цената на съответната КП? Ако това са КП, които НРД 2015 са били с минимален престой до 1 ден (24 часа), то защо това изключение не е приложено за всички пътеки с такъв минимален престой по НРД 2015?“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама