Спряха 64 везни при инспекция в магазини за месо

23:45, 28 апр 16 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С цел защита на потребителите от неточни измервания при извършваните засилени продажби на месо и месни продукти, преди предстоящите Bеликденски и майски празници, Главна дирекция „Метрологичен надзор“  организира и проведе в периода от 21 до 26 април 2016 г. проверка за спазване на задълженията по Закона за измерванията (ЗИ) от търговците, които използват везни при продажбата на  месо и месни продукти.

При извършените проверки в 399 обекта (фирмени и специализирани магазини за месо и месни продукти, както и на щандовете за продажба на такива продукти в големи супермаркети в търговската мрежа в цялата страна) са инспектирани общо 594 везни за съответствието им със законовите  изисквания.

Проверките са осъществени от Главна дирекция „Метрологичен надзор“ в над 50 населени места, като в 67 случая е установено, че везните не отговарят на законовите изисквания. За 3 везни, използвани в 2 обекта в София, е констатирано, че не са предназначени за търговски цели, защото са от неодобрен тип и без оценено съответствие. Останалите 64 несъответстващи везни са главно без валидни знаци за последваща проверка на средства за измерване в употреба или без знаци за извършена такава проверка на везни с оценено съответствие в употреба.

В резултат на проверките, голяма част от лицата са предприели действия за заявяване и представяне на везните за последваща проверка и изпращат уведомления в регионалните отдели на “Метрологичен надзор” за изпълнение на дадените им предписания.

Към момента е получен само един сигнал за неточно измерване в магазин за месо, което е показател, че осъществената тематична проверка в магазините за месо е постигнала своите цели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама