361 апартамента средно по 23 000 лв. ще продаде Столичната община

21:50, 29 апр 16 25 617 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столична община планира да продаде над 360 апартамента при средна цена от 23 000 лв. през тази година, съобщава „Медиапул“. Решението е на Столичния общински съвет, който одобри в четвъртък Програмата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост на Столична община за 2016 г. Докладът е на кмета Йорданка Фандъкова.

В програмата е заложена продажбата на 361 общински апартамента на наемателите им. Очакваните приходи възлизат на над 8.5 млн. лв. Това прави средна цена на жилище от 23 545 лв. - почти колкото струва покупката на гараж – около 8000 - 10 000 евро.

Най-много жилища за продажба са предвидени в район "Люлин". Продава се и апартамент от 48 кв. м на бул."Васил Левски" 7 на метри от НДК. Има няколко атрактивни жилища и в Южния парк.

За инвеститорите най-интересен е четвъртият раздел от програмата за учредяване право на строеж върху 36 урегулирани поземлени имота на атрактивни места в 7 столични района.

Най-атрактивни за инвеститорите са 9 парцела в скъпия столичен квартал "Изгрев", където цените на новото строителство на жилища са около 1200 евро/кв.м в момента. За пет терена е отредено изграждането на 5-етажни жилищни сгради, а другите са за офиси, магазини и пазар.

Друго, което програмата предвижда е продажба чрез търг или конкурс на 36 общински имота в 16 столични района. Това са апартаменти, сгради, терени за застрояване, магазини и поземлени имоти, а планираните приходи са оценени на 4.8 млн. лв.

Най-много имоти – 12, се продават в район "Панчарево", като половината от тях са в село Лозен. Десет имота се продават и в район "Красна поляна", като от тях 8 са в местността "Факултета". Продава се и част от 4-етажна сграда на бул."Александър Стамболийски" 186 с площ от близо 900 кв.м.

Продават се и три апартамента в центъра на София в район "Оборище". Единият е срещу Централните хали на ул."Екзарх Йосиф" 29 от 54 кв.м, другият е на ул."Искър" 50 от 53 кв.м, а третият е на ул."Цар Симеон" 78 от 145 кв.м. Предлага се и цял партерен етаж от 260 кв. м със 7 стаи на ул."Врабча" 20.

Приходите от отдаване под наем и продажба на имоти се очаква да бъдат над 36 млн. лв. От тях 5 млн. лв. ще отидат за отчуждаване на имоти, близо 2.5 млн. лв. за ремонт на общински жилища, които после кметството продава, и още 1 млн. лв. за изграждане на паркинги.

Припомняме, че преди около два месеца докладът за програмата беше върнат за преразглеждане, тъй като в него беше предвидена продажбата с цел застрояване на няколко междублокови пространства, които са останали зелена площ.

Това са две градинки на територията на "Западен парк" и два терена в район "Изгрев", които първоначално бяха включени за жилищно застрояване. Тогава някои общински съветници скочиха срещу това предложение, а Фандъкова сама отложи доклада си, като обясни, че не е била добре запозната с това намерение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама