Козунакът е на българската трапеза вече близо век

23:44, 30 апр 16 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Козунакът се появява на българската трапеза от началото на миналия век, твърди силистренската етнографка Донка Съботинова, пише БТА.   Според нея в България е пренесен вероятно от Румъния от търговци между 1915 и 1920 година. Дотогава за Великден са се замесвали обредни хлябове - в различните селища в Силистренско наричани колак, кравай и пармак.   "Родината" на козунака е Полша, където се прави от XVII век. Това е написала в книгата си "Отколешно време", в която проследява празничния народен календар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама