Български алпинисти покориха осемхилядника Анапурна

17:51, 02 май 16 25 591 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Алпинистите Боян Петров и Атанас Скатов покориха десетия по височина връх в света – Анапурна (8091 м). Петров е първият българин, покорил цели шест осемхилядника . Той е на 43 години и по професия е зоолог – експерт по прилепите.

Анапурна, извисяващ се на 8091 метра, който се намира в Хималайския масив в западната част на Непал е и сред най-смъртоносните.

Скатов пък е вторият българин в експедицията, стъпил на смъртоносния връх. Той е един от 14-ата чужденци, които са изкачили Анапурна. До върха са стигнали и 16 шерпи. Алпинистът от Сливен бе в голямата група, която включваше и 77-годишният испанец Карлос Сория. Сория стана най-възрастният човек, изкачил Анапурна.

Боян Петров може да се похвали, че е забивал българското знаме на Броуд пик и К2 в Пакистан, на Манаслу в Непал и още много други. Това беше вторият му опит за изкачването на Анапурна, след като при първия преди две седмици, се върна от около 7800 метра, заради много силен вятър и студено време.

Следващата цел пред българския алпинист е връх Макалу (8481 м). Зоологът от Природонаучния музей планира да стъпи на всички 14 осемхилядници като част от новия си проект

Връх Анапурна е висок 8091 метра. Той е десетият по височина в света. Покрит е със сняг и лед, което прави лавинната опасност изключително висока и го превръща в най-смъртоносен за катерачите. Един от трима изкачили го алпинисти загиват. През годините е покорен от близо 200 души. Първото изкачване от българи е осъществено през 1989 г.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама