Да сготвим гергьовско агне с кулинарния блогър Теди Титова

16:21, 03 май 16 / Любопитно 25 1532 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започнах да готвя малко преди да създам семейство. След това готвех по-често и започна да ми харесва. Установих,че времето, прекарано в кунята ме зарежда с положителни емоции. Кулинарията първо беше моето хоби, а сега е вече нещо повече от хоби. Това разказа пред Topnovini.bg кулинарният бологър Теди Титова.



Теди Титова

Теди е домакиня, съпруга, майка на 4-годишна дъщеря, фрийлансър, студент и освен всичко това намира време за готвене и всекидневно споделяне на рецепти в блога си „Домашни вкусотии“.

Личната й страница, както и групата й във Фейсбук вдъхновяват вече няколко години хиляди домакини и млади жени, запалени по готвенето.

За блога си, в който споделя рецепти в интернет Теди казва, че се е превърнал в част от нея. Той представя живота й чрез храната, която приготвя, тъй като много често се оказва, че думите не са достатъчни, за да опише чувставата, емоциите и преживяванията си.

Групата „Домашни вкусотии“ в социалната мрежа Фейсбук създава през далечната вече 2012 година с цел да си има свое кътче, където заедно с приятели и познати да споделят ястия, идеи и рецепти. „Исках групата да е мястото на което хората да избягат от ежедневието си, да срещнат разбиране, на намерят идея за ястие и да почувстват доброто настроение“, разква Теди пред Topnovini.bg.

Днес, 4 години по-късно, групата „Домашни вкусотии“ се е превърнала в най-голямата кулинарна група в България, а участниците в нея са над 103 000 души.

„Щастлива съм, че групата има собствен живот ,създаде истински приятелства и дори семейства, а това е на-важното“, казва кулинарният блогър.

Най-скъпият кулинарен спомен за Теди е ароматът на сготвена яхния от кокошка по рецепта на баба й. „Толкова ароматна и вкусна, топях си хляб в купичката и облизвах лакомо пръсти“, разказва тя. Все още с умиление си спомня и за любимата на поколения българи филия хляб, намазана с олио, поръсена с чубрица, червен пипер, сол и добре изтискан сок от домат, позната оше като „циганска баница“. „Дори и сега си я приготвям понякога – любима ми е!“, споделя развълнувано младата жена.

Инженер по професия, Теди казва, че не се е замисляла да се преориентира професионално, защото е любител готвач и никога не е имала амбициите да бъде професионален готвач.

Фен е на домашно приготвената храна. За нея любимата кухня е българската. „Обичам да опитвам ястия от различни националности, но сякаш нашата си ми харесва най-много“, споделя Теди.

По повод популярните в родния ефир кулинарни предавания Теди казва, че не би участвала в подобен формат, защото не може да готви под напрежение, както и да спазва строго определено време за сготвяне на ястие. Но добавя, че все пак ако някой ден се почувства готова може и да се пробва.

Обича да гледа кулинарни предавания в свободното си време. Гледа с интерес и научава много от светилата в световната кулинария като Гордън Рамзи, Греъм Елиът, Лидия Бастианич, Антъни Бордейн, Бъди Валастро.

Ето и рецептата за агнешко с ориз на Теди Титова:

За да получите това неустоимо вкусно ястие ще са ви необходими следните продукти:

500-600 гр. агнешко месо около; 1,5 л. вода пресни билки, джоджен, розмарин, девесил, риган, салвия, мащерка и магданоз.

за ориза: 1 ч.ч. ориз (150 мл.) бульона от свареното агнешко месо, 3-4 гъби печурки, 5-6 стръка пресен лук, сол на вкус, щипка къри, кимион, черен пипер, 1 с.л. свежа мащерка, 1 стрък джоджен, 20 гр. масло, 1 ч.л. червен пипер, 20-30 мл. олио.

Приготвяне: За да ми се получи крехко агнешкото реших да го сваря предварително във вода и пресни билки от градината.



Използвайте билки по ваш вкус, аз сложих джоджен, стрък розмарин, мащерка, магданоз, риган и девесил.



Вземете подходяща тенджера,сложете месото и билките и покрийте с вода. Не слагайте много вода, ако е необходимо доливайте докато се свари агнешкото, идеята е да се употреби всичкия получил се бульон от варенето.Варите без да слагате сол. Малко преди да се свари месото, сложете нарязаните гъби при него.



Преминете към лука. Вземете дълбок тиган, сложете малко олио. През това време, докато се сгорещи олиото нарежете лука, сложете го в тигана. 



Почистете и измийте ориза, сложете го при лука и гответе няколко минути, не повече от пет минути. Лука трябва съвсем леко да смени цвета си, не прекалявайте със задушаването. Вземете подходяща тава и изсипете в нея ориза и лука. Измерете количеството бульон ,аз сложих 4 чаши , и употребих всичкия бульон . Сложете гъбите и подправете по вкус. Разтопете маслото и сложете червения пипер в него, разбъркайте добре. Получава се червена каша, с която намажете агнешкото месо.



Загрейте фурната предварително на 180 градуса и печете до готовност на ориза.



Това е крайният резултат.



Бон апети!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама