Отсрочиха избора за шеф на Софийския апелативен съд

21:09, 03 май 16 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 14 юни съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще избира председател на Софийския апелативен съд. Кандидатът е само един – зам.-председателят на САС и ръководител на Гражданското отделение Даниела Дончева, съобщава „Правен свят“.

Това ще бъде петият опит на ВСС да избере шеф на Софийския апелативен съд, след неуспешните гласувания за Веселин Пенгезов, Стефан Гроздев и на два пъти за Нели Куцкова.

Първоначално изборът бе насрочен за 26 май (четвъртък), но по неизвестни причини е отсрочен за 14 юни (вторник).

Същото се отнася и за избора на председател на Окръжен съд-Благоевград. И тук кандидатът е един – Катя Бельова, която иска да получи втори мандат като шеф на съда. А в момента е изпълняващ функциите административен ръководител. Първата дата, която се появи на сайта на ВСС бе 2 юни, но после бе променена на 7 юни (вторник).

И в двата случая не е ясно кой, кога и как е определил въпросните дати.

Иначе в концепцията си Даниела Дончева казва, че в работата си като председател на САС, ако бъде избрана, ще се ръководи от препоръките в докладите на Европейската комисия, от Актуализираната стратегия за съдебна реформа и от Стратегията за борба с корупцията.

В концепцията си тя отделя голямо внимание на проблемите с корупцията по високите етажи на властта. Отбелязва, че в дейността си ще стимулира срещи и дебати между съдии от САС и прокурори, които да бъдат в полза за конкретен напредък и постигане на солидни резултати по дела за корупция и организираната престъпност по високите етажи на властта.

"Най-скорошната стъпка по тази стратегия (за борба с корупцията – б.а.) бе създаването през април 2015 г. на по-солидно междуведомствено звено към Софийска градска прокуратура за разследване и наказателно преследване на корупцията по високите етажи на властта. Налице са признаци, че това по-тясно сътрудничество между службите в рамките на специализирана структура започва да дава положителни резултати. Редица случаи са внесени в съда. Други са в процес на разследване. Същевременно обаче оценката на усилията на България да се справи с корупцията по високите етажи на властта ще зависи от постановяването и изпълнението на окончателни съдебни решения. Смятам като административен ръководител да съблюдавам, в рамките на правомощията си по закон, тези производства в САС да приключват по удовлетворителен за обществото начин", пише Дончева.

После коментира въпроси, които нямат пряка връзка с дейността на САС:

"В дейността си ще съблюдавам стриктно спазването на закона за борба с корупцията. Стратегията предвижда приемане изменения на Закона за администрацията с цел укрепване на правомощията и независимостта на вътрешните инспекторати и да създаде единен набор от минимални стандарти за публичния сектор във връзка с оценката на риска и задълженията за докладване…

Предвижда се да се продължи с действията за справяне с корупцията по ниските етажи на властта в Министерството на вътрешните работи. Нужно е да стартират подобни действия в други рискови сектори в публичната администрация."

Във връзка със съдебната реформа отбелязва следното: "След приемане на целенасочени законодателни изменения за справяне с ключови проблеми в наказателните производства, по специално засягащи сложните дела за корупция и организирана престъпност, ще се стремя да намерят отражение в наказателната политика на съда."

Вече по повод конкретно дейността й на председател на САС, ако бъде избрана, Даниела Дончева предлага Етичната комисия към съда да извършва периодичен анализ на причините за отвод на съдии. Посочва, че резултатите от един такъв анализ ще имат както контролно, така и превантивно действие, с оглед навременни управленски решения при констатиране на проблеми. Форма на добра практика, която би могла да бъде наложена, е Етичната комисия да дава своето мнение за спазването на етичните правила по всеки отвод, коментира още Дончева.

Предлага още ръководството на САС да извършва непрекъснато наблюдение на делата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и производствата по Закона за специалните разузнавателни средства.

"Съгласно разпоредбата на чл.2б от ЗОДОВ предвидена е възможност съдилищата да отговарят по реда на закона за онези вреди, които са резултат от забавено производство, в разрез с принципа за разглеждане на делата в разумен срок. Тази разпоредба още веднъж налага необходимост от проверка и анализ на всички дела, производството по които е продължило повече от една година от образуването им и причините за това. На база анализа, при съответна необходимост, следва да се предприемат дисциплиниращи мерки било за участниците в делото, било за съдиите, които го разглеждат. Предвид естеството на проблема, тези проверки следва да са периодични и непрекъснати във времето, съответно да бъдат провеждани и в районните съдилища от съдебния окръг, като целта е да не се допуска необосновано забавяне на делата, което от своя страна би могло да доведе до осъждането на съответния съд по реда на ЗОДОВ", коментира Даниела Дончева.

Добавя, че следва да се установи дали е имало дела по Глава трета "а" от ЗСВ (за бавно правосъдие) срещу САС, причините за тях и да се предприемат мерки подобни производства да не се допускат в бъдеще. В тази връзка предлага да се създаде специален регистър на делата, по които САС и съдилища в района са били осъдени по ЗОДОВ, както и на производствата, по които е изплатено обезщетение по реда на Глава трета "а" от ЗСВ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама