Логично е да бъде наложено вето на Изборния кодекс, посочи Михайлова

21:43, 03 май 16 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Логично е президентът Росен Плевнелиев да наложи вето над промените в Изборния кодекс, за да даде възможност на парламента да погледне в цялост и да преосмисли някои от текстовете, които бяха приети малко на крак. Тази позиция застъпи пред "Правен свят" Екатерина Михайлова, преподавател по право и дългогодишен политик.

Преди дни президентът обяви, че текат консултации с юристи и експерти по конституционно право и че текстовете се проверяват един по един дали не противоречат на Конституцията.

"Ветото не е задължително да бъде налагано по съображения за конституционосъобразност, а по политическа целесъобразност. Президентът в случаите, в които вижда проблем, има право да се обърне към парламента и това е една от основните му възможности да влияе към политиката в държавата. Това е политическо решение", напомни Михайлова.

Посочи, че ветото дава възможност още веднъж парламентът да прегледа текстовете, които е приел през мотивите на ветото. "Нерядко политическите сили влизат в диалог след вето и постигат едни по-добри редакции на законовите текстове", обясни Михайлова и подчерта, че при това положение ветото над измененията в Изборния кодекс е логично.

Тя открои като един от най-спорните моменти в промените въвеждането на задължителното гласуване. "Дори систематичното тълкуване на главата с основните права и задължения в Конституцията, показва, че избирателното право е право, а не задължение", обясни Михайлова. И подчерта, че за да се превърне едно право, и то от категорията на неотменимите, в задължение, трябват промени в Конституцията.

"Ако проследим историята на избирателното право, ще установим, че тенденцията е от задължение то да се превръща в право, а не обратното. Даже страните, които имат задължително гласуване вече на практика го прилагат като право, защото санкциите за неизпълнението му, не се изпълняват", каза Михайлова.

Тя подчерта, че самият вид на санкцията - изваждане от избирателните списъци, също поставя въпроса за конституционосъобразността на промените. "Това не е активна регистрация. В първия вид на текста, когато се предвиждаше това да става само след едно негласуване, се почувствах лично обидена. Имаше случай да не гласувам и това беше моят протест срещу това, което ни предлагат политиците", призна дългогодишният политик. Изтъкна и един чисто практически проблем - как точно ще се справи администрацията с изваждането на негласувалите на два последователни еднакви по вид избора от списъците. "Сигурно ще има много грешки", прогнозира Екатерина Михайлова.

Бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева заяви пред БНР, че вижда в предложението за дерегистрация от изборните списъци пореден опит за прочистването им и стимул към избирателите да бъдат активни. "Постъпват с основание критики към избирателните списъци, че съдържат хора, които отдавна не са в страната, но това са хора с лични карти и с постоянен адрес в страната. Имаше при измененията идеи за активна регистрация, но това което остана като гласувани текстове е един стимул към избирателите да бъдат активни, за да не отпаднат", каза тя.

Проф. Друмева посочи, че според нея у нас не се въвежда задължително гласуване. "В окончателните текстове става дума за упражняване на избирателно право, но като всеобщо право. Едно право, което трябва да бъде упражнявано, ако искаме да живеем в демократична държава. А тази характеристика на нашата държава е изрично записана в Конституцията", каза тя. И продължи: "Упражняването на избирателното ни право като всеобщо, като общо право, като граждански дълг, мисля и съм убедена, че е в синхрон с демократичната държава като конституционен принцип и с Конституцията".

Тя заяви, че не вижда пряко нарушаване на Конституцията и с другите изменения в Изборния кодекс. "Ако бъде сезиран Конституционният съд, което вероятно се очаква, убедена съм, че той ще подходи по най-добрия и задълбочен начин по тези въпроси", каза проф. Друмева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама