Горанов готов да оттегли промените за пенсиите

14:49, 04 май 16 / Политика 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на финансите Владислав Горанов е готов да оттегли предложените от ведомството му промени в Кодеска за социално осигуряване, ако в обществото те не са добре приети. Това казва самият той пред “Труд”.

“Големият проблем при втория стълб в пенсионното осигуряване е твърде ниската прозрачност от страна на пенсионно-осигурителните дружества, които са в дълг на осигурените лица и не бива да забравяме, че всъщност отговорност за вложенията носи държавата чрез регулатора”, обосновава предложението си Горанов. И допълва: “Това не са пари на пенсионно-осигурителните дружества, които са създадени с цел печалба, а пари на българските граждани. И ако някога, не дай Боже, излязат проблеми в тази система, едва ли някой тогава ще се сети за имената на собствениците на тези дружества. Тогава проблемът ще бъде на цялото общество и най-вече на държавата, която е трябвало да държи сметка за това по какъв начин и доколко качествено се управляват милиардите вложения на българските граждани. Затова е добре, че тази тема се повдига достатъчно рано, преди да се наложи да започнат изплащания на пенсии от универсалните пенсионни фондове”.

“За мен беше важно една отдавна осъзната неяснота в КСО да бъде преодоляна по един или друг начин, като това е един от вариантите, който се дискутира в момента. Извън фокуса, който е свързан с наследяването на индивидуалните партиди, в промените в КСО има доста добри неща, свързани с подобряване на управлението на фондовете, по-консервативно инвестиране, като гаранция за средствата на хората и т.н. За мен реакцията на част от изкушените от темата е странна. Никакъв по-естествен начин за съгласуване на една законодателна инициатива няма от този, който е описан в Закона за нормативните актове. Качили сме едно предложение на нашия сайт, то е подготвено от експерти от Комисията за финансов надзор (КФН), от Министерството на финансите”, обяснява Горанов.

“След като това предложение не се приема, тази част от промените, свързани с уреждане начина на изплащане, могат да бъдат оттеглени, и то още преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество и впоследствие, дали Министерството на труда и социалната политика като отговорно за общата координация на тази политика, дали КФН, да предложат различни алтернативни варианти на този, който в момента е предложен. Всичко се обсъжда пред очите на цялото общество. Бурната реакция за промените в КСО по-скоро ме кара да мисля, че някой има притеснения и се опитва да замете тази тема. Но, нека тези притеснение си останат само в моята глава. Добре, е че на хората ще бъде обяснено как ще функционира тази система в бъдеще, тъй като на нея ще се разчита да допълва доходите на пенсионерите, и то съвсем скоро”, казва още той.

Междувременно министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин защити предложението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама