МВР мисли да прави затворен лагер за мигранти

21:44, 04 май 16 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
МВР има идея да преквалифицира един от лагерите на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в такъв от затворен тип, съобщава "Сега" позовавайки се на информация от свои източници. Целта ще бъде да се гарантира, че подписаното наскоро споразумението за връщане на чужденците в Турция, между ЕС и южната ни съседка, ще работи ефективно.  

Все още няма информация кой от лагерите ще бъде затворен. В момента пък в Турция е вътрешният министър Румяна Бъчварова, където трябва да подпише протокола към споразумението.

У нас общежитията на агенцията за бежанците са отворени и това позволява на мигрантите да ги напускат, когато пожелаят. Има и такива, които са затоврени, но те са на дирекция "Миграция" в МВР и се използват за настаняване на хора, които имаат отказ за статут и ще бъдат експулсирани от България.

Според МВР, за да има работещо споразумение и да можем да връщаме мигранти на Турция, трябва те да бъдат настанявани в центрове от затворен тип. Идеята на родните власти е процедурата по реадмисия да трае максимум 14 дни. В рамките на 3 дни от  залавянето на чужденците от граничната полиция следва подаването на молба за закрила. 

После процедурата ще предвижда още 7 дни за обжалване на решението на ДАБ за отказ на статут пред административния съд. В този период българските власти искат да изпращат документите на съответния мигрант на Турция и да получават отговор дали той ще бъде приет обратно в рамките на 5 дни. Причината за този срок е отговорът от южната ни съседка да идва преди крайното решение на съда или едновременно с него.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама