Експерт-юрист акционер на офшорка, сочат "Документите Панама"

22:42, 04 май 16 / Политика 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Експертът по административно право Иван Тодоров е бил преди 14 г. акционер в офшорно дружество, регистрирано на Сейшелите, макар и само за 1 ден. Това показа продължаващото проучване на “24 часа” в Panama Papers.

“Да, така е. Нямам какво да крия, плащам редовно данъци, а и регистрацията на офшорно дружество въобще не е нито престъпление, нито даже нарушение”, коментира  Тодоров. 

Той е бил акционер в Medical Investment Group на 27 ноември 2002 г. После, още същия ден, прехвърля акциите си на американска компания със същото име, регистрирана в американския щат Делауеър

Medical Investment Group е била регистрирана на Сейшелите през ноември 2015 г. Акциите й са разделение наполовина межу Тодоров и бизнесмен от Тел Авив, който има лични причини да не оповестява името си, според българина. Компанията притежава и българска фирма от създаването си досега.

Според Тодоров още от времето на правителството на Симеон Сакскобурготски данъчното облагане в България е станало такова, че не си заслужава да имаш офшорна фирма по причина да си спестиш данъци. По думите му обаче политиците и лицата, които трябва да декларират в данъчните си декларация, че имат офшорка - следва това да бъде направено.

Иван Тодоров има висше юридическо образование. От 2003 г. е член и един от докладчиците на работната група, разработваща Административно-процесуалния кодекс. Национален докладчик по проекта на ООН "Административна модернизация на Централна и Източна Европа". Защитава с единодушие докторска дисертация в Института по държавни и правни науки към БАН през 1989 г. 

Изкарал е два мандата като член на съвета на директорите на най-голямата адвокатска фирма в Европа – Евършедс. Специализирал е в Университета на Южна Каролина и в Токио – в правителствената АOTS. Почетен гражданин е на Колумбия – столицата на Южна Каролина. Има 4 монографии, една от които е публикувана и от американско издателство. Заедно с проф. Кино Лазаров имат учебник по Административен процес, който има 3 преработени издания.
Напишете коментар
Коментари: 1
1 ErickInteW 07:34, 22 юни 22

Узнайте о
клопах в центре дезинфекции Изосепт. Мы работаем по Москве и области!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама