Работим до Гергьовден за държавата

23:55, 04 май 16 25 557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази година българите ще работят до Гергьовден, за да се платят данъците към държавата, съобщи Институтът за пазарна икономика (ИПИ). 6 май е денят, в който гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си.

В България датата е известна като Ден на свобода от правителството, а в света като Tax Freedom Day. Тя е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано.

През последните години изземването от данъкоплатците нараства, като датата идва все по-късно. През 2015 г. гражданите спряха да работят за държавата на 2 май. Датата се изчислява, като се съпоставят приходите в консолидирания бюджет на държавата, без помощите, спрямо брутния вътрешен проукт (БВП) на страната, обясняват от ИПИ.

Средно по 241 млн. лева за един календарен ден ще изработят българите през тази година, изчисляват икономистите въз основа на очаквания БВП. Над 126 дни са необходими през тази година, за да се изработят предвидените над 30 млрд. лева национални приходи в бюджета.

Данъчната тежест е различна за всеки, като най-натоварени са работещите българи, които плащат подоходни данъци, внасят осигуровки и потребяват повече, тоест пълнят хазната с ДДС и акцизи, уточняват икономистите.

"За тези, които могат да бъдат определени като "средна класа", денят на свобода от правителството може да настъпи дори през лятото. От друга страна за хората, които не работят или работят "на сиво", денят на свобода от правителството идва много по-рано", показва анализът на ИПИ.

Най-много дни през 2016 г. ще се отделят, за да се попълнят приходите от ДДС – 35 дни. Над 19 дни пък ще са нужни за приходите от акцизи. За осигуровките ще трябват 30 дни, като 21 от тях са за социално осигуряване и 9 дни за здравно. За 12 дни ще се попълнят приходите от подоходните данъци, а от корпоративните данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни българинът ще работи, за да плати държавните и общинските такси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама