Заместникът на Кери - Антъни Блинкен идва на посещение

15:01, 05 май 16 / Политика 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристига на двудневно работно посещение в София утре (6 май), съобщи Министерството на външните работи.

В рамките на посещението са предвидени срещи с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов, министъра на отбраната Николай Ненчев и с министъра на външните работи Даниел Митов.

От посолството на САЩ в София съобщиха, че Блинкен ще разговаря и с представители на гражданското общество.

Втори по ранг в Държавния департамент на САЩ след държавния секретар Джон Кери, Антъни Блинкен в продължение на две десетилетия е заемал високи външнополитически длъжности в  две администрации. Предишната му длъжност е била помощник на Президента и първи заместник на съветника по национална сигурност на президента Барак Обама. Работил е в тясно сътрудничество и с вицепрезидента Джо Байдън и с президента Бил Клинтън.

Очаква се сред обсъжданите теми да бъдат сътрудничеството в областта на отбраната, противодействието на тероризма, енергийната сигурност, върховенството на закона, образованието и двустранните отношения.

Посещението е в контекста на вниманието, което администрацията на САЩ отделя на България в качеството й на ценен съюзник и партньор, и е продължение на интензивния политически диалог на високо равнище, посочва външното ведомство. Блинкен пристига в България по-малко от година след посещението на американския държавен секретар Джон Кери.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама