Вашингтон постави висока оценка на Борисов за борбата с корупцията и контрабандата

19:07, 06 май 16 / Политика 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
САЩ поставиха висока оценка на българския премиер Бойко Борисов за борбата с корупцията и контрабандата. Това стана ясно от думите на зам.-генералния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на посещение в България, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Блинкен заяви, че оценява високо гостоприемството на страната и от името на американските граждани поздрави страната по повод Гергьовден. "Денят е символичен и за САЩ. Стоим рамо до рамо от Косово до Афганистан, съюзници в НАТО сме. Визитата ни подчертава ангажимента към сътрудничеството ни. Оценяваме и приветстваме усилията ви за това, което сте постигнали, особено в енергетиката, отбраната, сигурността и върховенството на закона. Правите много за борбата с контрабандата и корупцията", заяви заместникът на Джон Кери. 

Според него това е изключително достижение и наистина има много уроци, които може България да сподели с много други държави. По думите му с прилагането на мерките за засилване на българските въоръжени сили ще се стигне до голям принос.

"Оценяваме и демокрацията и институциите ви. Осигурявате икномическа среда и климат за чужди инвеститори, а това води до просперитет и развитие. Приветстваме Борисов за диверсификацията в енергийния сектор. Не на последно място с премиера обсъдихме и предизвикателствата пред миграционната криза. Тя е със сериозно отражение на всички ни по света. Тук трябва да се сетим за необходимостта от човечност въпреки бремето, пред което сме изправени", каза още Антъни Блинкен. 

От своя страна премиерът Бойко Борисов се извини, че срещата е точно днес. "Съжалявам, че сте на работа и вие покрай нас, но беше планирана среща", обърна се към медиите Борисов. 

Той благодари и на военния министър Николай Ненчев и всички военнослужещи за добрата оценка. "Поздравяваме българските летци, танкистите и всички наши войни, които днес на парада видяхме. Хората се радваха на военната техника. Финансовите средства, които събира бюджета дадоха възможност да заделим повече пари за армията. Нашите летци, танкисти и моряци показват всеки ден, че са на изключително високо ниво. Това е реалната диверсификация - когато газът тече в две посоки", каза още Бойко Борисов. 

Двамата са обсъдили сътрудничеството в областта на отбраната, противодействието на тероризма, енергийната сигурност, върховенството на закона, образованието и двустранните ни отношения.

По-рано Блинкен се срещна и с президента Росен Плевнелиев, а утре зам.-държавният секретар на САЩ ще разговаря и с министъра на външните работи Даниел Митов. Очаква се темите, които ще обсъдат да бъдат същите. В 12 часа е предвидена и съвместна пресконференция за медиите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама