Стотици се пробваха в „Написаното остава. Пиши правилно!“

15:24, 24 май 16 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици се включиха в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Кампанията, освен в София, се проведе и в градовете Димитровград, Своге, Павликени, Ботевград, Пазарджик, Сливен и Сопот.

Днес от 10.00 до 14.00 часа на три места в централната част на София - на изхода на метростанция „Сердика“ на площад „Света Неделя“, срещу Софийския университет пред Княжевската градина и на спирката на градския транспорт „Хотел „Плиска“ до паметника на Радой Ралин всички желаещи можеха да проверят правописа си чрез диктовка на аудиозапис.

София Topnovini.bg разговаря с Атанаска Атанасова - гл. асистент в Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН, която обясни, че инициативата се организира за втора поредна година. Градовете, в които се проведе, през годината поканили експерти от института, за да изнесат открити уроци по български език.

„Целта е да почетем празника на славянската писменост и култура. Идеята е чрез кратка диктовка, хората да проверят правописа си. Вариантите са два – единият текст е малко по-лесен, защото миналата година имаше доста деца, които се включиха активно, но тъй като не бяха учили част от нещата, останаха малко разочаровани от резултатите. Идеята обаче е да се забавляваме, не да се изпитваме“, коментира Атанасова.

Самата диктовката е на аудиозапис, слуша се от лаптоп със слушалки и се записва с химикал на бял лист. Отнема около 5 минути, като в инициативата се включиха хора на различна възраст, а всеки, който направи диктовката, получи тениска. На останалите хора, които само преминаваха, се раздаваха стикери с логото на кампанията с идеята да се залепват на места, където бъде открита грашка. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама