Теди Москов: Проблемът на културата е, че се лансира простотията

16:25, 24 май 16 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проблемът на културата е, че се лансира простотията. Преди също имаше такива леки чалгаджийски вятърчета, но сега е просто ураганен вятър. Това е целенасочена политика на нашата държава - Македония има по-голям дял от БВП за култура. Това заяви режисьорът Теди Москов пред БНТ.

Той напомни, че дори в Германия след Втората световна война са увеличили 10 пъти бюджета за култура. „Преди се оплаквахме, че нямаме свобода, а сега, че нямаме пари. Все се оплакваме“, посочи още режисьорът.

Москов обобщи системата в България така: „Трябва да се унижава мислещият и чувствителният човек. Това е нашата система. От това печелят едни хорица, които ни казват кое е хубаво и кое лошо, и ни правят законите".

Режисьорът си спомни, че е имал прекрасни учители, докато тези на сина му давали урока да се чете в час и бързали да излязат да пушат. Той дори имал познат, който преподавал френски в малко градче без да знае езика.

Колегата му Стефан Командарев допълни, че знае за учители, които събота и неделя вадят рапани, други пък работят и като шофьори на такси, за да изкарат допълнителни пари. „Това е реалността. Проблемът е, че учители под 40 г. е трудно да намери човек. Няма да отидат за 570 лв. заплата. Естония драстично увеличи процентите за култура и образование и резултатите не закъсняха, а у нас има удивителен консенсус във всички политически партии културата и образованието да са последна дупка на кавала“, обобщи той.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама