Български екологични сдружения с награди по програмата „Натура 2000“

19:33, 24 май 16 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Български екологични сдружения са сред наградените от Европейската комисия (ЕК) за проекти по програмата "Натура 2000".

Проектът „За Балкана и хората“ за защита на планинския регион и устойчиво развитие на селските райони получи приз в категорията „Социално-икономически ползи“. Участници от България бяха отличени в още една категория за участие в международен еко-проект заедно с организации от още няколко държави за опазване на малката белочела гъска. Наградите на "Натура 2000" бяха връчени на церемония в Брюксел от Кармену Вела - комисар по въпросите на околната среда.

Той благодари на участниците за това, че се грижат за природата и че опазват общото наследство. „Вие ни показахте, че вече не живеем във време на противопоставяне между природата срещу икономиката. Днес околната среда е икономиката и хората го разбраха“, категоричен бе еврокомисарят, цитиран от БНР.

„Натура 2000“ е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони, целяща да осигури дългосрочното оцеляване на най-ценните и застрашени видове и местообитания за Европа в съответствие с основните международни договорености в областта на опазването на околната среда и биологичното разнообразие.

Измежду 24 финалисти бяха избрани за победители шест проекта от България, Латвия, Испания, Обединеното кралство и трансгранични проекти от Белгия и Франция, както и от Гърция, България, Унгария, Финландия и Норвегия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама