Мартин Димитров и Петър Славов подхващат инспекторатите към министерствата

21:17, 24 май 16 / Политика 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров внасят серия от въпроси към всички министри относно публичността и отчетността на дейността на инспекторатите към всяко ведомство, съобщават от Гражданска платформа. Депутатите ще питат министрите как и за какво се използват докладите на инспекторатите към техните ведомства.

Ето и конкретните въпроси, които двамата ще зададат:

1. Годишният доклад на инспектората, който обобщава извършените проверки през всяка година, достъпен ли е на интернет страницата на ръководеното от Вас ведомство и за кои години?

2. Изготвените доклади за проверки по конкретен повод/сигнал, в това число и извънпланови такива, достъпни ли са на интернет страницата на ръководеното от Вас ведомство и за кои години?

3. Предоставя ли ръководеното от Вас ведомство достъп на граждани по Закона за достъп до обществена информация до докладите по т.1 и 2 и/или до информация от тях, при заличаване на съдържащи се лични данни в докладите. За последната година колко заявления по ЗДОИ са отправени към ведомството и колко от тях са били уважени?

От министъра на здравеопазването Петър Москов депутатите изискват и доклада на инспектората към Министерство на здравеопазването за извършените проверки във Фонда за лечение на деца. Както е известно, един от най-значимите за обществото случаи през последните седмици е разследването във Фонда за лечение на деца и установените там нарушения от инспектората, пишан депутатите.

Въпросите на Петър Славов и Мартин Димитров идват след подаден до тях сигнал, че инспекторатите към министерствата не предоставят на обществото информация от своите проверки, както и че в практиката им през годините има съмнителни изводи в доклади, а заинтересованите лица не могат да се запознаят с тях. По този начин има опасност дадени лица да бъдат „очернени“ без никакво право да се защитят.

Според реформаторите е важно също инспекторатите да предоставят данни по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Това би била пряка гаранция за осъществяване на граждански контрол над дейността им. Затова те питат всеки министър дали в неговото ведомство има подобна практика.

„Важен елемент от механизмите за вътрешен контрол, пресичане на злоупотреби и от отчетност на държавната администрация е дейността на вътрешноведомствените инспекторати, пряко подчинени на съответния министър.

Инспекторатите, съгласно Закона за администрацията, имат редица важни правомощия, в това число извършват комплексни, планови, тематични, извънпланови и последващи проверки на структури, дейности и процеси в администрацията; изготвяне на оценка на корупционния риск и мерки за ограничаването му; извършване проверки за установяване на нарушения, прояви на корупция и неефективна работа на администрацията и др“, отбелязват в своите въпроси Славов и Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама