"Аскеер" за най-добро представление получи "На ръба" на Морфов

23:00, 24 май 16 / Култура 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В деня на българската писменост по традиция в Театъра на армията бяха връчени наградите „Аскеер“. Отличието за най-добро представление получи „На ръба“ на Александър Морфов. „Аскеер“ 2016 за режисура взе Иван Добчев за „Гео” по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ” (Народен театър „Иван Вазов”). 

Годишните награди за театрално изкуство “Аскеер 2016″ се раздават за 26-и път. Призът за цялостно творчество получи Борис Луканов. Наградата за драматургия пък получи писателят Александър Секулов. 

"Ще кажа само едно. Гениалният пианист Васил Пармаков загина, почина в крайна нищета. Не може така да се умира в България", каза Секулов, като му връчиха статуетката. Залата отдаде с минута мълчание почит към великия джаз изпълнител.

Отличените актьори във водеща мъжка и женска роля са Леонид Йовчев за ролята на Гео в "Гео" и Жорета Николова за ролята на Соланж в "Слугините" от Жан Жьоне, постановка Диана Добрева, Народен театър "Иван Вазов".

Призът за цялостен принос към театралното изкуство беше присъден на Борис Луканов, който благодари, че академията не го е забравила.

За изгряваща звезда беше отличен Александър Хаджиангелов  за ролята си на Пилето в „Пилето“ по романа на Уилям Уортън, пиесата на Наоми Уолъс и филма на Алън Паркър.

Наградата в категорията за поддържаща мъжка роля получи Йосиф Шамли за ролята му на Цера в „Ничия земя” по филмовия сценарий на Данис Танович. За поддържащата женска роля  статуеттата отиде при  Василена Атанасова за ролята на Натали Валтер в „Бел Ами” от Юрий Дачев, по Ги дьо Мопасан.

За сценография "Аскеер" получи Мира Каланова за "Нощта на шестнайсети януари" от Айн Ранд, постановка Пламен Марков, Театър "София". Наградата за костюмография взе Свила Величкова за "Алиса в Страната на чудесата", по едноименния роман на Луис Карол, сценичен вариант и постановка Анастасия Събева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама