Европа може да ни наложи промяна в правилата за избор на СЕМ

22:53, 25 май 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България може да бъде принудена да промени правилата за избор на СЕМ, съобщава Клуб Z. Това ще се случи, ако Светът на министрите и Европарламентът одобри предложение на Европейската комисия медийните регулатори да са свободни от политически и корпоративни влияния.

Членовете на българския регулатор се предлагат от президента и парламента. "Ние искаме да засилим независимостта на надзорните власти и независимост значи, че те трябва да са независими от пазарни участници, но също и от правителства и от политици", каза еврокомисарят по цифровата икономика и общество Гюнтер Йотингер на въпрос на Клуб Z за медийния регулатор в България.

"Ако нашето предложение бъде прието, сегашната законова ситуация и текущите практики в няколко държави-членки трябва да се погледнат критично и не биха били съвместими с нашето предложение". Ревизията на споменатата директива е част от по-голям законодателен пакет за правилата на дигиталния единен пазар в Европа, който Комисията обяви днес.

Той засяга електронната търговия, достъпа до дигитално съдържание и дела на европейската продукция в него. Проектът разширява действието на директивата, която сега е в сила само за телевизията и радиото, върху интернет платформите за видеосподеляне като You Tube и услугите видео на поискване като Netflix и MUBI.

Тя ги задължава да защитават публиката си, особено подрастващите, от съдържание с порнография, насилие, проповядване на омраза. Предложението също изисква телевизиите да отделят поне половината от времето за европейска продукция, а видеодоставчиците на поискване - най-малко 20 на сто от съдържанието на каталозите си.

То позволява на държавите-членкида искат от последните да допринасят финансово за създаването на европейски творби. Ревизията запазва лимита от 20 на сто от програмното време от 7 до 23 часа за реклама, но дава повече гъвкавост на телевизиите и видеодоставчиците кога да я излъчват за разлика от сега фиксираните 12 минути на час.

Комисията предложи и законодателство, гарантиращо, че потребителите, които искат да купят стоки или услуги от друга страна в ЕС, независимо дали лично, или по интернет, няма да бъдат дискриминирани, що се отнася до цените, условията на продажбата и на плащането, освен ако това не е обективно оправдано от причини като ставката за ДДС или някакъв обществен интерес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама