Депутатите дебатират дали газо и елетрооператорите да внасят пари в енергийния фонд

07:23, 26 май 16 / Политика 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народните представители ще дебатират върху поправките в Закона за енергетиката, внесени от ГЕРБ. Измененията влизат в пленарна зала на първо четене и се отнасят до това дали операторите на газопреносната и електропреносната мрежи също да правят 5-процентни отчисления от приходите си от преносни такси за фонда "Сигурност на електроенергийната система.

В мотивите е записано, че целта е да се увеличат приходите във фонда, покриващ разликите между пазарните цени и преференциалните, по които се изкупува възобновяемата енергия и тази от т.нар. американски въглищни централи. Посочва се необходимостта от още постъпления, тъй като на свободния пазар цените на тока са паднали значително и това се отразява негативно на влизащите суми в този фонд.

Затова вече "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) ще внася 5 на сто от приходите си от такси за достъп до мрежата и за пренесените обеми електроенергия. Също толкова ще дава "Булгартрансгаз" от таксите си за достъп и пренос на природен газ, както и от таксите за достъп до газохранилището в Чирен и от плащанията за съхраняване на количествата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама