Не е вярно, че няма да има реформа в прокуратурата, заяви Захариева

21:06, 26 май 16 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не съм съгласна с това твърдение, че с новите промени в Закона за съдебната власт не се осъществява реформа в прокуратурата. Това каза правосъдният министър Екатерина Захариева в интервю за София Topnovini.bg.

Тя допълни, че предложенията за промени, касаещи прокурорите и следователите, все още се обсъждат на Съвета за съдебна реформа.

"Факт е, че в процес на обсъждане се стигна до редакция на някои от текстовете и до нови съществени предложения и промени, доста по-изчерпателно изброяващи в какво се състоят проверките и ревизиите, които могат да се извършват от административния ръководител на подчинената му прокуратура“, коментира Захариева. Тя уточни, че все пак промените трябва да се съобразят с Конституцията.

В сряда членът на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев коментира, че проектът за новия ЗСВ не предвижда необходимите промени в прокуратурата. По думите му промяната трябва да е демократизиране на прокуратурата, съсредоточаване на нейните правомощия изцяло и само в сферата на наказателното преследване, т.е. прокуратурата да бъде, както казва и Конституцията.

„Нека да видим крайния вариант и тогава да правим прибързани заключения. Апелирам да се дават предложения и това помолих и участниците в Съвета“, каза още правосъдният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама