Групата на Ценко Чоков действала изключително брутално, каза Георги Костов

13:05, 27 май 16 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Организираната престъпна група, която е действала на територията на Северозапада и чийто ръководител е кметът на село Галиче Ценко Чоков, е високо конспиративна, изключително брутална и държаща в страх цялото население в региона. Това заяви главният секретар на МВР Георги Костов на брифинг, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Досъдебното производство към участниците в групата е образувано през месец февруари 2016 г. ГДБОП работи по случая от края на миналата година. Самата група е действала от доста време, като е извършвала лихварска дейност, имотни измами, изнудване, побой и нанасяне на средна телесна повреда на жители на Галиче.

В хода на специализираната операция са направени над 45 обиска на домове, като са иззети множество доказателства. За целта са използвани и специални разузнавателни средства.

Около 14 хил. лева са намерени и иззети от дома на Ценко Чоков. От автомобила на сина му Мартин Чоков пък са иззети още 3 хил. лева. Сред доказателствата са и тефтерите, в които са изписани имената на длъжниците, дебитни карти на трети лица, които са били у Мартин Чоков, както и вещества, които реагират като наркотични.

Най-често отпусканите заеми от Чоков са от 100 до 300 лева, като е имало и по-високи суми. Лихвата е била около 20%, отбеляза ръководителят на апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова.

Задържаните лица са 12, но само на 8 от тях е повдигнато обвинение. По думите на Попова ще бъде поискано постоянното задържане на осмината обвинени. Ценко Чоков е обвинен за ръководене на престъпна група, нанасяне на средна телесна повреда, отвличане и лихварска дейност. Синът му Мартин е обвинен и за хулиганска дейност и изнудване.

Операцията по разкриването на престъпната група не е свързана с палежа на автомобил в селото от 23 срещу 24 май, категоричен е Костов. Той обясни, че решението за престъпване към реализация на операцията е взето на 18 май. Престъплението, което е извършено преди няколко дни там, е затруднило вчерашната операция, коментира Костов и допълни, че няма повдигнато обвинение за палежа.

„Срещнахме подкрепа от държавата, дори и в лицето на премиера. Най-накрая ще има възмездие за жителите на Северозапада“, подчерта той. Няма данни за политическо и полицейско покровителство над Ценко Чоков, допълни Костов. Главният секретар на МВР отправи апел към други пострадали граждани да свидетелстват срещу групата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама