27 години от „Голямата екскурзия“

19:02, 29 май 16 / Политика 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"29 май. Довечера в осем Тодор Живков ще каже, че можем да си ходим - границата от българска страна е отворена. Утре в осем заранта ще съм игла в купа сено на площада в Асеновград. Ще търся роднините си, за да им кажа да не тръгват. Няма да намеря никого.

Ще съм стегната в човешкото менгеме часове до мръкване и ще плача от безсилие. Надвечер ще кажат, че спестените в ДСК пари са свършили и хората ще се разотидат. Когато се дотътря през хилядите тела до улица "Родолюбие" (!) в моята махала, москвичите ще са потеглили на юг - с по един денк багаж, без пари. Ключовете от ослепелите къщи ще са оставени у баба Златка, българката-приятел завинаги. Всички ще са си прибрали по шепичка глинена пръст от родния Баделем - за спомен вечен.

После отличниците на режима ще вземат къщите на цената на спанака. После... Боли и свършвам.

Ще минат - до днес - 27 години. И никой няма да е наказан."

Това написа във профила си във фейсбук журналистката Нери Терзиева. На днешния ден пред 27 години тоталитарният лидер Тодор Живков прави обръщение за начало на т.нар. "Голяма екскурзия". Той призовава Турция да отвори границите си за желаещите да се изселят там български граждани. Обръщението е в отговор на протестите на българските турци, избухнали през май 1989 г. заради програмата за насилствената смяна на имената на мюсюлманите наречена „Възродителен процес“ от БКП.

Решението за преименуването е взето през 1984 г. и засяга 850 000 български граждани Наред с това е забранено носенето на шалвари от жените и черни такета с „антенки“ за мъжете. Сватбите и погребалните ритуали не бива да се извършват според ислямските традиции. Забранява се честването на основните мюсюлмански празници Рамазан байрам и Курбан байрам, както и правото да се говори на турски език. Стига се до там, че са променяни имената посмъртно на надгробни плочи.

Тези 5 години до 1989 г. са и време на тежки дипломатически войни между България и Турция. 

 

Вижте и самото изявление

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама