Столичната община злоупотребявала при управлението на имотите си, сочи изследване

21:43, 29 май 16 / Политика 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Управление и разпореждане с имоти в Столична община за периода 2009-2011 г. е оценена като провал от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Данните за анализа на ИПИ са на базата на всички публикувани одитни доклади на Сметната палата за общините в България. В тях са обхванати 83 общини и техните разходи за близо 6 млрд. лв. за периода 2011-2014 г. Публикуваната стратегия е за периода 2009-2011 г. и не обхваща срока на мандата на общинския съвет, както изисква закона.

Изпълнени са законоустановените изисквания за създаване и поддържане на публични регистри и информационни системи:

В съответствие с изискванията на закона, в СО и в районните администрации са създадени звена за осъществяване на дейностите по управление и разпореждане с имоти.

При сключване на договори от кмета на СО за наем на нежилищни имоти – частна общинска собственост, също са констатирани случаи както на липса на договорни клаузи за ежегодно актуализиране на наемната цена, така и на клаузи за актуализация, които като съдържание не съответстват на нормативните изисквания.

От кметове на райони са отдавани под наем имоти - частна общинска собственост без конкурс, със спогодби и споразумения без правно основание, без заповеди от кмета на СО за провеждане на процедури.

По отношение на наемни правоотношения, възникнали преди одитирания период е констатирана неправомерна практика, състояща се в сключени договори без определен срок, както и непрекратени наемни договори, след изтичането на пределно допустимия нормативно установен 10 годишен срок, ползване на общински имоти без правно основание.

Продажбите на нежилищни имоти са извършени при наличие на законоустановените предпоставки, при които сделките може да се реализират след решение на СОС, но без търг или конкурс, както и в особените случаи когато не се изисква решение на СОС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама