Билетът за градски транспорт в столицата вече е 1.60 лв.

07:27, 01 юни 16 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цената на билета за градски транспорт в София от днес се увеличава от 1 на 1.60 лева, а десетте талона - от 8 на 12 лева. Решението, което беше взето пред април от Столичния общински съвет, беше прието с гласовете на ГЕРБ, СДС и съветникът от ДБГ Прошко Прошков.

През последните два дни граждани организираха масирани протести срещу новата цена. В съда са заведени и 42 индивидуални жалби срещу поскъпването. Въпреки всичко обаче то вече е факт.

За разлика от билета цената на годишната карта за всички мрежи намалява от 500 на 365 лева. Тоест при средно две пътувания на ден цената на едно става 0.50 лева.

Поименна месечна карта за всички линии запазва цената си от 50 лева, което по изчисления на общинското дружество "Център за градска мобилност" едно пътуване е между 0.50 и 0.80 лева. Картата за една линия също запазва цената си - 23 лева. Без промяна са и тримесечните карти за всички линии - 130 лева, както и за шест месеца - 255 лева.

При билетите най-изгоден е вариантът 10 талона, включително и електронни, за 12 лева. Така едно пътуване ще струва 1.20 лева, като до момента цената беше 8 лева, или 0.80 на пътуване. Този вариант е най-добър заместител на единичния билет, който поскъпва от 1 на 1.60 лева.

Изгоден вариант е дневната карта, която запазва цената си - 4 лева. Въвежда се и нова тридневна карта, която ще струва 10 лева.

Едномесечната карта за метро остава 35 лева. Въвежда се нова карта "Метро +", която дава възможност за една линия от наземния транспорт - трамвай, тролей или автобус. Тя ще струва 43 лева.

Старите билети за градския транспорт в София ще могат да бъдат подменяни срещу доплащане от 1 юни до 30 септември.

Най-евтино остава пътуването гратис, но глобите се увеличават двойно. Наказателният билет ще струва 40 лева, а при отказ от него - актът ще е 200 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама