"Биволъ": Пеевски превзема Близкия и Далечния Изток с кисело мляко и кашкавал

10:07, 01 юни 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фирми свързани с "Булгартабак" и с депутата и бивш шеф на ДАНС Делян Пеевски въртят бизнес с българско сирене и кашкавал в Дубай, показа разследване на "Биволъ". Продукцията на „Лакрима“ се харчи в десетки супермаркети в ОАЕ, а дубайският вносител е представляван от индийски гражданин, който представлява също и мажоритарния собственик на „Булгартабак“.

Производител на продуктите с марка “Лакрима” е „Лодис Инвест",  собственост на Силвия Ботева. Според разследвания на в. “Капитал”  обаче компанията е контролирана от Делян Пеевски.  Придобиването на „Лодис“ и на копривщенската мандра „Дядо Либен“ е финансирано с кредит от Българската банка за развитие, която обилно кредитира и друга знакова компания свързвана с Пеевски – „Водстрой-98“. Пак според „Капитал“, именно Ботева е представлявала „Водстрой 98“ на търгове за едри обществени поръчки в строителството.

Днес продуктите на „Лодис“ могат да бъдат намерени във верига от супермаркети в ОАЕ, като официалният вносител на марката е дубайската фирма Best Dairy General Trading LLC, както личи от етикетите на снимките с кашкавал и сирене „Made in Pazardjik“.

Любопитен факт е, че в същата верига супермаркети се продава и свинско за немюсюлмани. Но не наличието на свинско индикира връзката с Делян Пеевски. Тя се открива през вносителя на продуктите – Best Dairy General Trading LLC. Проверка на "Биволъ" в дубайските фирмени регистри показа, че мениджър на фирмата е индиецът Рахул Дататрая Нимкар. Същото лице представлява дубайската фирма TGI Middle East. Неотдавна Рахул Нимкар направи неуспешен опит да бъде вписан като управител на Булгартабак-Холдинг.

TGI Middle East е фирмата, която стои зад лихтенщайнските фондации Stiga Anstalt и Woolford Invest, които в момента са мажоритарни собственици на австрийската BT Invest, която държи 80% от акциите на „Булгартабак Холдинг“. От предишно разследване на "Биволъ" стана ясно, че TGI Middle East е придобила дяловете като е изкупила дълг на Livero Establishment за 49 милиона евро към фирма на Цветан Василев – EFV International Financial Ventures. Като управител на TGI Middle East се е подписал Венцислав Чолаков, който се явява едновременно управител на BT Invest и на „Булгартабак Холдинг“. Чолаков е известен като един от най-доверените хора на Пеевски.

Произходът на тези 49 милиона евро е неясен. Има данни, че това са пари от контрабанда на цигари в Близкия изток, осъществявана съвместно с контрабандиста Салам Кадер Фарадж, който от години е на мушката на турските служби. Разследване на "Биволъ" показа, че Салам е съсобственик на фирмата Andalus Al Sharq, която е най-големият купувач на цигари на Булгартабак, изнасяни основно през пристанище Варна.

В началото на 2015 г. отново "Биволъ" разкри, че Livero Establishment е прехвърлила дяловете си в собствеността на BT Invest на друга лихтенщайнска фирма: Stiga Anstalt. "Биволъ" получи справка по ЗДОИ от КЗК, от която става ясно, че в комисията е постъпила информация, че зад Stiga Anstalt стои същия собственик, тоест TGI. Комисията обаче отказа за пореден път да разкрие кое е физическото лице, което се явява собственик на дубайската фирма. В свое по-ранно решение КЗК обяви, че това физическо лице „не упражнявало търговска дейност“ и следователно не било нужно да бъде оповестявано.

Проверка на интернет домейните на няколко фирми, свързвани с Делян Пеевски показа, че всички те ползват един и същ доставчик на DNS-услуги за техните домейни: „БГ Бизнес Солюшънс".

Трябва да се отбележи, че разрастването на бизнеса на „Лакрима“ не се ограничава само със страните от Близкия Изток, коментира изданието. В края на миналата година производителят от Пазарджик получи официална държавна подкрепа за развиване на бизнес в Китай. Това беше обявено по време на посещението на премиера Борисов в Поднебесната през ноември 2015 г. Според медийни публикаици премиерът е трябвало да благослови лично подписването на договор между „Лакрима“ и китайски концерн за строеж на завод за кисело мляко.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама