Христо Иванов защити реформата в затворите и нападна прокуратурата

20:18, 03 юни 16 25 698 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обхвана ме истински срам, че в моята родина, вместо да се бори с престъпността, включително и като има грижа затворниците да имат шанс за успешна реинтеграция, прокуратурата е превърната във властова база на хора, които тровят обществената среда, поддържат най-мракобесните и корупционни явления в живота ни и спомагат за задушаването на страната. Всичко това, с едничката цел да задоволят нагона си за власт, независимо от цената. 

Това написа в профила си в социалната мрежа фейсбук бившият правосъден министър Христо Иванов. В мнението си той защитава провежданата още от времето, когато той оглавяваше Министерството на правосъдието, реформа в затворите.

Иванов изразява позиция, че трябва да има надежда за затворниците и че те могат да се реинтегрират и превърнат във важна част от обществото. По думите му, всеки, на който бъде даден шанс да се поправи в затворите е не само завоевание за обществото, но е и източник на надежда "че може, по-иначе може". 

Публикуваме мнението на Христо Иванов без редакторска намеса:

В САЩ, преди решаващ тур от предварителните избори за президент, един от кандидатите се рекламира с историята на човек, който като млад е убил. Бил е осъден на доживотен затвор, но зад решетките е намерил сили да се поправи. Образовал се е, помагал е на други и е бил освободен предсрочно. 

Днес този човек не просто няма да извършва престъпления повече, не просто не тежи на бюджета в затвора (в България месечно за един затворник издръжката е ок 500 лв), не просто има бизнес и създава работни места, но е пример и за други хора от същата социална среда, че могат да имат успешен живот без да бъдат престъпници. До степен да бъде лице на подобна кампания. 

У нас, когато министерството на правосъдието покани затворническа организация да даде мнение при работата върху план за подобряване условията в затворите, това беше превърнато в скандал. Наскоро един вестникарски Труп, известен, че публикува поръчани от Цацаров материали, отново раздухваше тази история (гарнирана с маса други лъжи) като част от мръсната си пропагандна война срещу реалната реформа. Като гледах това видео ме обхвана истински срам, че в моята родина, вместо да се бори с престъпността, включително и като има грижа затворниците да имат шанс за успешна реинтеграция, прокуратурата е превърната във властова база на хора, които тровят обществената среда, поддържат най-мракобесните и корупционни явления в живота ни и спомагат за задушаването на страната. Всичко това, с едничката цел да задоволят нагона си за власт, независимо от цената. Но си спомних и нещо друго. 

Преди няколко седмици в един от най-отдалечените краища на един от най-отдалечените гръцки острови ме спря ром, който ме беше разпознал. Беше ме запомнил с това, че на 15 семтември 2015 г, откривайки учебната година в Старозагорския затвор, където той е излежавал присъда тогава, съм казал на затворниците, че съм при тях, за да им кажа, че държавата иска те да се поправят, да излязат от там и никога да не се връщат повече. Имаше работа, беше с детето си.

 Всеки човек, комуто бъде даден реален шанс да се поправи в затвора и го използва, е завоевание на обществото. Той не само повече няма да вреди, не само ще можем да дадем 500те лева, вместо за издръжката му, за достойно заплащане на учителския труд, но е и източник на надежда "че може, по-иначе може". Тази надежда е важна както за затворниците, така и за хората, притиснати от живота, но също и за моите колеги в министерството, които продължават усилията за пенетенциарна рефора, независимо от враждебността, с която се сблъскват. Техните усилия заслужават уважение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама