Цачева: Всеки момент очаквам резултати от искането за референдум на Марешки

08:41, 06 юни 16 25 649 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всеки момент очаквам от ГРАО да дойде информация за искането на Марешки за референдум. Чакам преброяванията. За това е и много възможна на есен да се стигне до два референдума заедно с президентските избори. Това обяви в ефира на БТВ председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Тя коментира и казусът около въпросите от референдума на Слави Трифонов. Президентът Плевнелиев сезира Конституционния съд за част от тях.

„По отношението на част от въпросите към гражданите има дълбоки съмнения за противоконституционност. Това обаче ще го каже Конституционния съд. Ако можеше Народното събрание да разгледа отделно всеки от въпросите, сега щеше да е друг резултатът. Но когато гласуваме цялостно няма как да спрем референдум“, поясни Цачева и изрази надежда в „гражданската и политическата отговорност на избирателите“.

Председателят на Народното събрание каза още, че държавата е задължена да организира процеса на гласуване като даде възможност на всички избиратели – тези в България и тези зад граница, да участват в цялата кампания месец по-рано. „Търсим оптимални варианти да организираме изборите по прозрачен начин. Новите текстови, които готвим дават възможност да има до 35 секции в чужбина. Практиката е такава в Европа и в света“, каза Цачева относно промените в Изборния кодекс.

„Бяха 14 проектите за промени в кодекса. На първо гледане в правна комисия са били отхвърлени, но предстои да видим какво ще се случи в пленарна зала. Категоричната позиция на ГЕРБ и лично моят е беше за липса на необходимост да се влиза в промени в Изборния кодекс. Устояхме да задържим до изборите миналата година, но сега се оказа наложително“, допълни още тя.

Цачева обясни, че ГЕРБ ще представи кандидат президентската си двойка в края на лятото и подчерта, че това ще са достатъчно познати хора, на които няма да съм им нужни месеци предизборна кампания, за да ги опознае обществото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама