„Америка за България“ отличи два музея и фондация за работата им с деца и семейства

23:07, 24 юни 16 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Два музея и една фондация бяха наградени с по 5000 лева в конкурса #ВМУЗЕЯСМЕ на фондация „Америка за България“ за проектите им, които превърнали музеи, библиотеки и читалища в притегателни места за будни деца и техните семейства.

Националният политехнически музей – София е отличен в категорията „Най-добра работа със семейства“ за проекта „Семейна събота в музея“. Регионалният исторически музей – Кюстендил с проекта си „Музейна работилница за деца“ е победител в категорията „Най-добра работа с деца“. Фондация „Изиарт“ пък спечели първата награда в категорията „Най-добро партньорство“.

Наградите бяха раздадени на официална церемония в Народното събрание от председателя на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова, която е и председател на журито. Печелившите проекти са избрани измежду 40 предложения, като 22 от тях са участвали в категорията за партньорство.

„Наградата е признание за дългогодишните усилия на всички участници да направят музея, библиотеката или читалището в място, в което децата да се чувстват откриватели и мечтатели“, каза Дамянова.

В категорията „Най-добра работа със семейства“ беше раздадена поощрителна награда на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград за проекта „Работилница за родители – да пораснем заедно“. Други две поощрителни награди отидоха в категорията „Най-добра работа с деца“ за Зоологическата градина в София и проекта „Образователни дейности за деца в Зоологическа градина – София“ и за Регионалния исторически музей в София и проекта „Ваканция в музея“. В категорита „Най-добро партньорство“ поощрителна награда получи фондация „ХХ-Триола Квинтола“ за проекта „Фортисимо Фамилия“ и сътрудничеството със Софийската филхармония.

Сред критериите на журито за оценка са креативност, новаторство, насърчаване на любопитството у децата и стимулиране на тяхното въображение, добро управление и план за устойчиво развитие, посещаемост и прием в общността, както и принос за местния и националния културен туризъм и образование.

„Фондацията учреди тази награда, защото вярва в каузата в дългосрочен план музеите, галериите и културните организации да станат гостоприемно място за деца, семейства и ученици", каза програмният директор „Изкуство и култура“ в „Америка за България“ Надя Захариева. Тя допълни, че страната ни има изключително богато културно-историческо наследство, съприкосновението с което от ранна детска възраст дава на децата национално самочувствие и широки познания за заобикалящия ги свят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама