България и Гърция се споразумяха за газова междусистемна свързаност

21:02, 25 юни 16 / Политика 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Операторите на газопреносните системи на България и Гърция – „Булгартрансгаз“ ЕАД и DESFA S.A. са подписали вчера споразумение за междусистемна свързаност.

„С документа се осигурява възможност за обратен виртуален пренос на природен газ на българо-гръцката граница за потребителите на територията на България. Преносът ще се осъществява на точката на междусистемно свързване Кулата – Сидирокастро“, пише в профила си във Фейсбук енергийният министър Теменужка Петкова.

По думите й осигуряването на обратен виртуален пренос на точката на междусистемна свързаност между България и Гърция е важна стъпка за прилагането на хармонизирани пазарни правила за постигане на интегриран европейски пазар на природен газ. Освен това се давало и възможност виртуално да се доставят количества природен газ от терминала за втечнен природен газ на Ревитуса в Гърция.

Според Петкова това е и още една опция за диверсификация. Енергийният министър пише още, че за първи път се осигурява достъп на трети страни до газопреносната мрежа, с което ще се постигне и конкуренция между доставчиците на природен газ.

Споразумението се сключва за първоначален тестови период от три месеца - от 1 юли до 1 октомври 2016 година.

Председателят на КЕВР Иван Иванов също се похвали във „Фейсбук“, като написа, че подписването на споразумението е нещо добро за България и дори го определи като „гигантска крачка“ към енергийната ни сигурност.

„Създава се възможност за доставки на газ от южно направление, на първо време от терминала в Ревитуса. Седем години след газовата криза от 2009, когато България за 16 дни остана без природен газ и понесе 500 млн лв. щети от спрените доставки на руски газ, вече имаме реална алтератива за доставки до 3 млрд куб. м годишно. Беше важна помощта на Европейската комисия, чийто представители участваха активно в преговорите до подписването на споразумението“, пише още Иван Иванов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама