Великобритания най-вероятно ще излезе от ЕС, смята Антоний Гълъбов

21:58, 25 юни 16 / Политика 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-вероятно наистина предстои отделянето на Великобритания от ЕС. Това заяви в интервю за София Topnovini.bg политологът доц. Антоний Гълъбов за резултатите от Брекзик, според които британците искат излизането на страната от ЕС.

„Резултатите показаха, че референдумът сам по себе си в този си вид беше грешка. Реално погледнато това решение не отговаря на условията на задачата, защото самото допитване беше формулирано прекалено общо, за да постигне реален резултат. Ако Великобритания реши наистина да напусне ЕС, това ще се отрази първо зле на самата нея“, убеден е политологът.

Гълъбив е на мнение, че е необходим нов договор за ЕС, тъй като този от Лисабон практически нямал хоризонта, на който се намираме в момента - нито последиците от финансовата криза, нито променената геополитическа ситуация, нито миграцията. Именно заради това, според експерта, ЕС трябва да продължи да се развива и следвайки институционалната си логика, да стартира процес на подготовка на нов договор, който да бъде подписан следващите две години.

По думите му общественото мнение не би подкрепило подобен опит за провокиране на ефект на доминото. „Всяко поддаване на подобна тенденция, би била тежка политическа грешка, която рефлектира на национално ниво, а не върху ЕС“, коментира Гълъбов в отговор на въпрос дали и други страни биха тръгнали по стъпките на Великобритания.

Според него предизвикването на нов референдум няма да промени резултатите от сегашния, а политическият елит във Великобритания е зле подготвен и не е в състояние да реагира адекватно на подобна ситуация.

Пълния текст на интервюто може да прочетете ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама