Здравеопазването се влошава по качество, и по финансово състояние, отчита Калоян Стайков

07:26, 26 юни 16 25 631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Здравеопазването се влошава и като качество, и като финансово състояние. Това отчита анализ на икономиста Коалоят Стайков, публикуван на сайта на Института по пазарна икономика (ИПИ).

Според него на фона на продължаващите изключително добри новини за натрупания консолидиран бюджетен излишък през 2015 г. и първата половина на 2016 г., някои реалности остават в сянка. Такава е финансовото състояние на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която е част от консолидираната фискална рамка.

От анализа става ясно, че отчетните данни за изпълнението на бюджета на НЗОК са до 2015 г., но и те са достатъчни, за да илюстрират проблемите на сектора и да покажат, че са необходими реформи за стабилизирането му и за намаляване на тежестта върху публичните финанси.

Стайков е на мнение, че всички обещания за реформи в системата за периода 2010-2015 г., който обхваща три редовни и два служебни кабинета, честите смени на министри на здравеопазването и постоянните козметични промени, не са дали резултат. Икономистът е категоричен, че качеството на здравеопазването също не се подобрява, ако се съди по Европейския индекс за здравните услуги (Euro Health Consumer Index), според който оценката на страната се влошава през 2015 г.

Като извод, Стайков обобщава, че нито качеството на здравните услуги, нито финансовото състояние на сектора се подобряват, а това е сериозен проблем за икономиката като цяло.

„Първият, защото некачественото здравеопазване ограничава пълноценното участие на пазара на труда, а оттам – ограничава възможностите за повишаване на благосъстоянието на населението. Вторият, защото това са квазифискални проблеми, които, ако достигнат твърде високи нива, много бързо могат да доведат до протести и да се превърнат в реални бюджетни проблеми. А последните отново се плащат от същото онова население, което не получава качествени здравни услуги“, пише още в изготвения анализ.

Може да прочетете повече ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама