Брекзит ще доведе до несигурност за икономиката ни, смята специалист

14:25, 26 юни 16 / Политика 25 675 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Излизането на Великобритания ще доведе до по-голяма несигурност за икономиката ни. Това мнение изрази Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР.

"Това е поредният удар върху стабилността на Европа. Ако видим как се отразиха предходните кризи върху България, можем да съдим и за тази", каза експертът и допълни, че това ще доведе до "една по-голяма несигурност в България, която е над периферните икономики в Европейския съюз". 

По думите му всички, които имат общ бизнес с Великобритания си задават въпроса как ще се отрази резултатът от референдума върху него и това създава нестабилност. "Това е един от големите търговски партньори на България, включително по отношение на износа", допълва специалистът.

По въпроса с решението на Арбитражния съд в Женева и оборудването, произведено за АЕЦ "Белене" Стефанов смята, че идеята за продажба на готовите части е положителна и ще намали загубите за България. Припомняме, че страната ни беше осъдена да плати 550 млн. евро за спрения проект за ядрен реактор.

"България не бива да влиза в проекти, които не може ефективно да управлява. Между другото и случаят Брекзит показва, че България няма възможността да влияе върху решение на други големи геополитически актьори", коментира Руслан Стефанв, но допълва, че преговорите с Москва ще бъдат трудни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама