Цените на вносните лекарства от Великобритания няма да се променят, уверяват фармацевтични производители

21:03, 26 юни 16 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цените на лекарствата, внос от Великобритания, няма да се променят през следващите години. Българските пациенти ще запазят достъпа си до иновативни терапии на Острова. Това съобщиха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), пише БНР.

Фармацевтичната индустрия се подготвя за сценария на излизане на Великобритания от Европейския съюз и има разработени програми и процедури, ако това се случи, каза директорът на ARPharM Деян Денев.

„В рамките на следващите години промени по отношение на достъпа до лекарства за българските пациенти не може да се очакват“, допълни той. Според него не би следвало да има както промени на цените на лекарствата, внасяни от Великобритания, така и на ваксините от там.

„Твърде много са процесите, които влияят върху цените на лекарствата и излизането на Великобритания от ЕС. Това влияние ще бъде много минимално“, отбеляза Денев.

По отношение на референтните цени на лекарствата у нас той обясни, че у нас те се определят на базата на най-ниските цени в 10 европейски страни, а Великобритания не е сред тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама