Блокират парламента заради лобистки закон срещу споделеното пътуване

17:17, 27 юни 16 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българското либертарианско общество (БЛО) подготвя протести и блокада на Народното събрание заради лобисткия закон, който цели да блокира споделеното пътуване, стана ясно днес.

В деловодството на парламента вече е внесен законопроект на Министерски съвет, с който Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация” (бивша ДАИ) ще могат да спират коли и да разпитват возещите се в тях дали не пътуват споделено срещу заплащане. Предвидената глоба за подобно “нарушение” е 1500 лева.

Председателят на либертарианското общество Стоян Панчев заяви, че е започнала координация с Facebook групите за пътуване и имат готовност за съвместни протестни действия, сред които и блокада на сградата на Народното събрание в момента на гласуване на предложението. „Свидетели сме на лобистки закон, който да осигури комфорт на скъпите автобусни превозвачи в началото на летния сезон и ако властта наруши нашата свобода да се придвижваме свободно, ние ще направим същото с тях“ допълни още той.

От либертарианското общество припомниха, че в началото на този месец Европейската комисия представи „Европейска програма за икономика на споделянето“, в която препоръчва на държавите-членки да не пречат на развитието на иновативни бизнеси като Uber и Airbnb. Според документа, регулациите трябва да бъдат сведени до минимум и да са пропорционални на обществения интерес. Такъв, в предложението на правителството, не е изтъкнат.

От Българското либертарианско общество поеха ангажимент за изготвянето и разпространяването на практически наръчник как да се предпазите от санкции на ДАИ ако законът бъде приет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама