Даниел Митов призова Великобритания бързо да информира ЕС за намеренията си

22:01, 27 юни 16 / Политика 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Очакваме от Великобритания възможно най-скоро да информира държавите членки на ЕС за бъдещите си намерения, като това ще ни даде възможност да вземем своите собствени решения и да проведем по-информирана дискусия във формат 27. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов след среща във Варшава, съобщават от МВнР. Тя е по покана на полския му колега Витолд Вашчиковски, като в нея участваха външни министри от ЕС. Темата й бяха резултатите от Брезит. както и на бъдещите отношения на ЕС и Великобритания.

„Съжаляваме за изхода от референдума, но трябва да уважим волята на британските граждани и да сме внимателни, защото почти половината от тях са гласували за оставането си в ЕС. Трябва да подчертаем, че популистите във Великобритания, които създадоха нереални очаквания, трябва да понесат своята отговорност. Още при обявяването на резултатите те започнаха да се отричат от обещанията и идеите си, свързани с бързото напускане на ЕС“, подчерта Митов.

Според него е необходим честен, отговорен и рационален дебат за последиците от „Брекзит” и бъдещето на ЕС, който трябва да се реформира.

Като конкретни стъпки в тази посока той посочи облекчаването на бюрократичните процедури, завършването и успешното функциониране на единния пазар, както и повишаването на конкурентоспособността на европейската икономика.

От своя страна британският министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън заяви, че в страната ще бъдат проведени необходимите разговори след резултатите от референдума. За тях Дейвид Камерън щял да информира на предстоящия Европейски съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама