Фармацевти отвръщат на удара: Бонусите с екскурзии не са за продажба на лекарствата

12:43, 29 юни 16 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският фармацевтичен съюз /БФС/ отговори на сигнала на пациентски организации „Заедно с теб“, че аптекари пробутвали определени медикаменти, за да получат екскурзия в чужбина. От съсловната организация разясниха, че се касае предимно за случаи свързани с хранителни добавки, козметични продукти и други стоки, които са извън системата за строг продуктов контрол за лекарствата на национално и европейско ниво.

Фармацевтите категорично се противопоставят и на неетичните практики за предлагането на фармацевтични продукти срещу различни маркетингови стимули.

„Порочните практики за предоставяне на допълнителни облаги, които не следват от условията на договорите за търговска продажба на лекарствени продукти, като екскурзии, почивки, участия в семинари и т.н., могат да се квалифицират като форма на нелоялна конкуренция по смисъла на Закона за защита на конкуренцията. Компетентният орган да установи нарушение на правилата на конкуренцията е Комисия за защита на конкуренцията", пишат в отговор на запитване от Topnovini.bg фармацевтите.

От съюза съветват засегнатите фармацевтични компании от нелоялната практика да се обърнат към Комисия за защита на конкуренцията. "БФС не веднъж се е обявявал за по-прецизна регулация на пазара и за ограничения за т.нар. вертикална интеграция на участниците във веригата на производството, търговията на едро и на дребно с лекарствени продукти и липсата на ефективно ограничение едно лице да притежава не повече от четири аптеки, като се забрани свързаността на лицата", допълват от организацията.

И поясняват, че при "сегашния модел на собственост на чисто пазарен принцип, чрез който държавата стимулира свободната стопанска инициатива и движение на стоки, подобни агресивни маркетингови подходи са обясними". Според тях системата на ценообразуване е изключително порочна и се фокусира не върху качеството на предлаганата услуга, а върху най-ниски цени, които водят до търсенето с всички средства на високи обороти.

"Тези подходи водят до дъмпинг на цените и нелоялни търговски практики, от които се облагодетелстват собствениците на вериги от аптеки, а не фармацевтите работещи в тях", категорични са от съсловната организация.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама