Във Френската гимназия вече ще се влиза с карти на ПИБ

14:59, 30 юни 16 / Политика 25 673 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Влизането на ученици и служители в сградата на 9-а Френска езикова гимназия “Алфонс дьо Ламартин” в София вече ще става с дебитни карти на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Това става ясно от обявление, публикувано на сайта на училището.

Срещу нововъведението в социалната мрежа Facebook изригна председателят на ДСБ Радан Кънев, който е завършил там. “Това е моята гимназия [...] Моята гимназия обаче не изнудва родителите и учениците да ползват услугите на една банка. В моята гимназия не се влиза с дебитна карта, моята гимназия не е банкомат”, написа възмутено той.

От обявлението става ясно още, че картите ще се ползват и за вход в училището, и като дебитни, в които ще бъдат внасяни стипендиите на учениците. Родителите, които не искат децата им да имат дебитни карти, ще могат да се откажат от тях и да закупят обикновени магнитни карти на стойност 2 лева.

Лидерът на “тъмносините” ще внесе питане до министъра на образованието Меглена Кунева дали подобни практики са допустими и дали ще бъдат разрешени от ведомството. Кънев ще поиска и среща с директора на гимназията.



"Пропускателният режим е необходим от гледна точка на сигурността, но дебитните карти не са задължителни, предлагаме и възможност за магнитна карта. Просто получихме предложение за такъв пилотен проект от банката и се съгласихме. Опцията е добра - освен да ползват дебитните карти за вход, учениците ще могат да ползват и сметките си. Има родители, които дават определена сума пари на децата си всеки месец - могат да ги превеждат там, а децата да си ги разпределят. Така ще възпитаваме икономически умения у учениците", обясни пред "Дневник" директорът на Френската гимназия Емилия Богданова-Иванова.

Подобно нововъведение ще има и в Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама