Анонимните сигнали са по-малкото зло, отколкото безнаказаната корупция, убеден е адвокат

20:05, 30 юни 16 / Политика 25 580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Анонимките са по-малкото зло, отколкото безнаказаната корупция. Това каза адвокат Михаил Екимджиев в ефира на бТВ във връзка с приетия днес на първо четене в парламента преработен вариант на Закона за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, изготвен от вицепремиера Миглена Кунева. Сред най-спорните идеи от проекта е възможността да се подават анонимни сигнали.

Според Екимджиев подаването на анонимни сигнали трябва да бъде прието от депутатите. Той обаче е категоричен, че е необходимо да се завиши отговорността за лицата, които ще предприемат действия по сигналите, заради големия риск за нарушавне на човешките права и свободи.

По неговите думи аргументите и страховете на депутатите, свързани с проектозакона за борба с корупцията, са логични, но въпросът е „кое е по-малкото зло между един закон с доста предпоставки да стане лош и повсеместната, вездесъща, арогантна, брутална корупция, която е оглозгала държавата“.

„Всеки нормален човек иска да живее в държава с повече честност и справедливост, в която данъците му отиват където трябва, а не в батко, братко и наши момчета и момичета, които изпълняват обществени поръчки“, допълни адвокатът. Екимджиев е убеден, че законът трябва да получи обществена подкрепа, а ако не проработи, има начини да му се повлияе, така че да не вреди много.

Той определи подготвяния антитерористичен закон като „драконовски“ и „мракобесен“. Юристът припомни, че в текста е предвидено да се подслушва две години без периодичен съдебен контрол, само при наличие на обосновано предположение за терористична дейност.

„Едни хора в прокуратурата и МВР използват по недостоен начин реалната глобална заплаха от тероризъм просто за да ни откраднат под носа конституцията“, каза Екимджиев.

За Закона за съдебната власт той коментира, че поради спецификите на съдебната система тя може да бъде променена само от нови хора с доказана ерудиция и почтеност. Според него тази реформа, която сега се прави, няма да повлияе съществено на развитието на съдебната система

„Защото там ще останат същите хора в същите йерархични структури, които са резултат на 25-годишен негативен подбор“, обясни той. И попита: „От тези хора ли да очакваме промяна“.  Те не могат да бъдат контролирани от други власти, допълни адвокатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама