ДСБ внася предложение за независим зам.-главен прокурор по корупцията

10:42, 01 юли 16 / Политика 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Демократи за силна България” не са се отказали от идеята за въвеждане на успешния румънски модел за борба с корупцията. От партията съобщиха днес, че внасят в деловодството на Народното събрание предложение между първо и второ четене на промените в Закона за съдебната власт, с които да се въведе институцията зам.-главен прокурор за борба с корупцията, който да е независим от обвинител №1. Промяната е нужда, защото с настоящите текстове не се засяга “най-тежката язва” в българското правосъдие - прокуратурата, каза лидерът на “тъмносините” Радан Кънев.

За това настояваше и бившия министър на правосъдието Христо Иванов, както и множество неправителствени организации, работещи в областта, както и гражданската инициатива “Правосъдие за всеки”. Предложенията ще бъдат подкрепени и от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Очаквано ДБГ и СДС не са положили парафи под промените.

Кънев изрази притеснение още, че между първо и второ четене партиите, които орязаха и промените в Конституцията, ще направят същото и с промените в Закона за съдебната власт, внесени от Министерство на правосъдието. Една от тези точки е съдийското самоуправление, срещу което се обявиха и председателите на върховните съдилища у нас.

В коментар на думите на главния прокурор Сотир Цацаров от вчера, когато той каза, че най-корумпирани в съдебната система са търговските съдии, зам.-председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов запита къде са обвинителните актове срещу тях. Той обеща още, че ако предложението им за независим зам.-главен прокурор бъде прието, от ДСБ ще внесат и радикални промени и в процесуалните закони.

В коментар относно реформата в МВР, ген. Атанасов заяви, че внесените текстове от министъра Румяна Бъчварова не се подкрепят от повечето партии и ще бъдат сериозно орязани. И настоя за по-голямо финансиране на службите за сигурност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама