Не бързаме с еврото, обяви Борисов

12:49, 01 юли 16 / Политика 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България умишлено забавя въвеждането на евротo за възможно най-късно, въпреки че покриваме критериите, заяви днес премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос относно информацията, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер смята да забърза въвеждането на единната валута във всички страни от ЕС след излизането на Великобритания от Европейския съюз.

“В предприсъединителните договори ние сме поели ангажимент да въведем еврото. Това че ние не го въвеждаме е защото има допълнително доста изисквания по въпроса, които към момента можем да си позволим да се забавим", каза той.

И продължи: “При ниския бюджетен дефицит, при стабилността на банките, при валутния борд, който имаме, при огромния фискален резерв от над 11,5 млрд. лева, при ниския дълг, имаме възможност при всички критерии да се включим към момента, но ще го направим, колкото се може по-късно”, подчерта Борисов. „На практика вие не го усещате, както и инвеститорите не го усещат, защото чрез валутния борд имаме фиксиран курс на лева към еврото. Знае се, че за 1 евро получават 2 лева. Това дава спокойствие на инвеститорите и бизнеса”.

Министър-председателят заяви, че с него не са водени разговори за приемането на еврото и такива трябва да бъдат водени от финансовите министри на държавите от Европейския съюз. Остава отворен въпросът и дали покриваме критериите за влизане в еврозоната и дали те ще бъдат променени, ако Юнкер иска да забърза интеграцията.

В отговор на въпрос за призива на президента (2002 - 2012 г.) Георги Първанов Борисов да поиска среща с руския държавен глава Владимир Путин, българският премиер припомни, че тези срещи са на ниво “президент - президент” и “премиер - премиер”. “Иначе съм на доста по-ниско ниво от руския президент”, заяви Борисов, като телевизионният водещ Сашо Диков побърза да го репликира с думите: “Не се подценявайте”.

Министър-председателят припомни, че днес външният министър Даниел Митов е на среща с колегите си в Сочи, Русия. И заяви, че му е поставена задача да нормализира отношенията ни с Руската федерация, тъй като Кремъл в момента гледал с лошо око на нас и отношението към България сред държавите на Балканите е най-незадоволително ниво. За целта Борисов е дал инструкции и да се намали тона, с който българските държавници говорят за политиката на Кремъл.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама