Ръководството на „Майчин дом“ без правно основание да го управлява

19:41, 01 юли 16 25 926 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Целият директорски борд, заедно с изпълнителния директор на университетската АГ болница "Майчин дом", няма правно основание да управлява лечебното заведение, пише RedMedia.

Провелият се тази сряда конкурс за нов директор на болницата не излъчи победител, защото нито един от общо двамата кандидати за поста не е получил оценка над 4,50 за представянето си. Този факт обаче автоматично прекратява договорите на ръководството, защото според официалните документи в Търговския регистър Министерството на здравеопазването е възложило управлението до провеждането на конурса, а не до избора на нов директор.

Така "Майчин дом" е не само без нов шеф, но и без законен от юридическа гледна точка Съвет на директорите.



От Търговския регистър става ясно, че бившият директор на лечебното заведения проф. Виктор Златков е бил освободен от здравния министър д-р Петър Москов на 18.05.2016 година. На 26.05.2016 г. Москов подписва договор, с който възлага управлението на СБАЛАГ "Майчин дом" на д-р Димитър Драгиев - бивш директор на АГ болница "Шейново" (до 2008 г.) и на ликвидирания "Столичен медицински холдинг". Д-р Драгиев влиза и в Съвета на директорите на "Майчин дом", заедно с предходните му представители д-р Ивиан Бенишев и проф. Стоимен Иванов. Така те трябва да управляват болницата до провеждането на конкурс за нов директор, след което договорът им се прекратява.

Според Търговския регистър обаче, мандатът им е пълен и трябва да приключи след три години – през 2019 година. Това е вписано в регистъра близо месец преди планирания избор на постоянно ново ръководство.

От здравното министерство отказали да обявят имената на конкурентите, но по непотвърдена информация за поста са се борили вече назначеният за временен управител д-р Димитър Драгиев и акушер-гинекологът д-р Любомир Дамянов. Победител не е излъчен.

Временното ръководство на "Майчин дом" автоматично приключва работата си, защото е избрано до провеждането на конкурса, а не до избора на нов директор. Това означава, че Москов трябва да подпише нов договор и да възложи управлението на нов Съвет на директорите. До 6 юли ръководството на "Майчин дом" трябва отново да бъде "узаконено".

Няма опасност самата болница да пострада от създалата се ситуация, но от документите става ясно, че поне седмица ръководството й ще виси в правния мир.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама