Недопустимо е "Нощните вълци" да бъдат допускани в България, коментира Асен Генов

20:03, 01 юли 16 25 525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Нощните вълци“ на Русия, известни като мотористите на руския президент Владимир Путин, предизвикаха гнева на много българи. С пристигането си в София рокерите бяха посрещнати пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ от две групи граждани – привърженици и противници.

Противниците им се бяха организирали в социалната мрежа Фейсбук, като събитието им е разгласено като „Вън „Нощните вълци“ от България!“.

От София Topnovini.bg потърсихме за коментар един от организаторите на това събитие - блогърът Асен Генов. Попитахме го защо са против „Нощните вълци“ и защо мотористите са в България. По неговите думи групировка, която се финансира от военното разузнаване на чужда държава и има националистически възгледи, не трябва да бъде допускана в България.

„Не бих си позволил да говоря от името на тези 200-250 граждани, които протестираха днес, говоря от своя гледна точка“,отбеляза той. „За мен е недопустимо една групировка, която се финансира от военното разузнаване на чужда държава, от правителството на тази държава, да бъде допусната у нас“, добави той. Според Асен Генов има достатъчно данни, че групировката се финансира и от оргнизираната престъпност в Русия. „Тя има определено националистически възгледи и идеологии, групировка, която ползва символите на обявен в България и осъден международно като престъпен режим – комунизмът. И освен това членовете й воюващи на страната на терористите в Украйна, да бъдат допускани да организират шествие в една демократична държава, която е член на Европейския съюз и която най-малкото е приела и признава демократичните принципи, включително и легитимното правителство в Украйна“, коментира блогърът.

Според него МВР, външно министерство и ДАНС трябва много внимателно да следят за присъствието на граждани, за които има данни за участие в органицзация, свързана с терорзиъм.

„В този смисъл българските институции, най-вече вътрешно министерство, разбира се и външно, доколкото не трябва да допускат граждани, за които има данни за участие в органицзация, чиито членове участват в терористични действия в друга държава, също включително и ДАНС, би трябвало много внимателно да следят подобни действия, защото това е много сериозен риск“, каза Генов.

„А и това, което се случи в Бургас вчера го доказа – паравоенни формирования, облечени в камуфлажни дрежи с палки и с електрошок нападнаха протестиращи граждани, свалиха ги, ритаха ги на земята, от което има двама пострадали“, допълни той.

От София Topnovini.bg отбелязохме пред Генов, че по-рано на пресконференцията, която дадоха „Нощните вълци“ те споделиха, че са разбрали за този случай, след като са си тръгнали от Бургас. „Може да са разбрали, няма значение, но самото присъствие на тази организация е недопустимо в България“, отговори блогърът.

Според него дейността на организацията в България е рискова и недопустима по ред причини. „Именно напрежението, което провокират с присъствието си с желанието си да преминат през България, като част от руската експанзионистична политика, част от руската доктрина за великата руска цивилизация и за това, че те работят за това да изградят т.нар. Руски свят“, заяви той.

По неговите думи руският свят обхваща остатъците от постсъветското пространство и тези от бившия социалистически лагер. Генов допълни, че това е част от тази великоруска доктрина.

„Официална Русия предпочита да общува, да има отношения с демократичния, създавайки буферни зони. По този начин съществуваше соцлагерът – като буферна зона между Съветския съюз и западния свят, по този начин беше завлядан Крим и т.н. Тези неща са недопустими и точно тази идеология, тази символика от бившия СССР, означената със сърп и чук, тази жълто-черна колорадска лента, както аз я наричам, тя няма нищо общо с историческите факти около георгиевския орден и георгиевската лента. Дори хералдически няма нищо общо. Това е непростимо – всява разделение, провокира напражение и в крайна сметка симпатизантите на тази идеология упражниха насилие“, каза още той.

Генов е категоричен, че без значение какво знаят и какво не знаят членовете на „Нощните вълци“, това няма абсолютно никакво отношение.

Той отказа да коментар по темата за затварянето на храма от силите на реда по време на причакването на мотористите да пристигнат пред него. „Бях там, питайте полицията. Видях настроенията - вярващи и православни, които не приемат по същия начин храмът да бъде осквернен от комунтическата идеология и от символи на руския национализъм. Мисля че още през 19 в. национализмът е отхвърлен от християнството като идеология. Това, което направиха християните днес, събрали се пред храма е, че се опитаха да предпазят точно това – да бъде осквернен техният храм от идеологии и символи, които са неприемливи за християнството. А защо и как се намеси полицията аз немога да си обясня присъствието на въоръжени полицаи в самия храм, но пак казвам, за това трябва да отговарят институциите – синода, МВР“, каза Генов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама