Даниел Митов и Сергей Лавров обсъдиха енергийното сътрудничество между България и Русия

23:06, 01 юли 16 / Политика 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министрите на външните работи на България и Русия Даниел Митов и Сергей Лавров обсъдиха днес в Сочи енергийното сътрудничество между двете страни, предаде БНТ. Още обаче не е ясно дали Русия ще се включи към проекта за газов хъб в България, но Митов ясно е подчертал, че всички енергийни проекти на територията на страната ни трябва да бъдат реализирани задължително по европейското законодателство.

В разговорите били обсъдени цялостните търговско-икономически отношения, но акцент била енергийната тема.

„Трябва да продължим по някакъв начин да развиваме отношения. Ясно е също така, че енергийните проекти между Руската федерация и европейските държави, членки на ЕС, ще трябва да се развиват. Това енергийно сътрудничество обаче ще трябва да става по европейските правила и одобрените от Европейската комисия проекти“, подчерта Митов.

От своя страна Сергей Лавров заяви, че в рамките на срещата на външните министри има възможност за двустранни разговори още повече, че в двустранните отношения, освен традиционно приятелските чувства между народите, възникват някои недоразумения, които могат да изяснят в пряк диалог.

Митов бе категоричен, че действията на НАТО са прекалено прозрачни и не предизвикват никаква изненада.

„Вече оттам нататък само руската страна може да артикулира позициите по самото разполагане на НАТО на Източния фланг. Но каквото и да се прави, вие знаете много добре, че ситуацията в Черно море е изключително дебалансирана и едни учения на НАТО в Черно море могат само да подпомогнат българската отбрана, повишаването на нейния капацитет, съвместимостта с партньорите, но не заплашват никого“, убеден е българският външен министър.

В рамките на форума в Сочи се състоя и двустранна среща между министър Митов и турският му колега Мевлют Чавушоглу, който е дал уверения, че Турция ще продължи да изпълнява ангажиментите си по възпиране на нелегалния трафик от бежанци по южната ни граница.

Турският външен министър коментира още, че въпросът за съдбата на проекта "Турски поток" не е обсъждан с Русия въпреки започнатото размразяване в руско-турските отношения. Със срещата на министрите на външните работи от черноморския регион приключи руското председателство на организацията. Сега то е в ръцете на Сърбия.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама