Плевнелиев: Няма да правя партия, но оставам в политиката

12:02, 02 юли 16 / Политика 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма да създавам партия, няма да влизам в друга, продължавам в политиката за европейско бъдеще на България. Това казва в интервю за „24 часа” президентът Росен Плевнелиев.

"Дълго мислих върху своето решение. Имам своите лични причини, те са достатъчно сериозни и дълбоки и сигурен съм, че народът проявява разбиране към честната и откровена позиция. Не на всяка цена и въпреки всичко и не просто заради стола и властта на президентската институция. Този път бе човешко, бе лично, бе коректно към народа. Излязох навреме и ми олекна”, посочва той.

Оставя си обаче вратичка за в бъдеще, като уточнява: „Същевременно трябва много добре да се чете и разбира контекстът на всичко, което казах, когато обявих, че няма да има втори мандат веднага след първия и че няма да кандидатствам на предстоящите президентски избори отново".

Плевнелиев уточнява, че няма да прави партия, нито ще става член на такава. „Не станах президент заради властта на президента. Президентът не управлява, той представлява държавата. Смятам, че представлявам достойно България по света, държа посоката към европейското демократично развитие. Смятам, че това е труден, но достоен и успешен мандат в турбулентни времена. Оставам посветен на българската демокрация, на българската държава и на българския народ, където и да се намирам. Оставам активен в българския политически живот", добавя той.

За Брекзит

"България не желаеше и никога не е искала Обединеното кралство да напусне. Ние се отнасяме с огромно уважение към избора на хората. Великобритания е и ще остане стратегически важна за всички нас, казва държавният глава за изхода от референдума на Острова. По думите му сега не е времето, когато Европа трябва да излъчва нестабилност и неяснота. 

"Огледайте се навсякъде в Европа - националисти и популисти са във възход. В референдума видяхме много лъжи и демагогия, заиграване със страховете на хората. Хората имат пълното право да са притеснени. Политиците нямат никакво право да се заиграват с тези страхове и да не дават устойчиви решения", посочва още той.

"Много често се сочи Брюксел като удобно извинение на национални провали. Много често приватизираме успеха, а неуспеха прехвърляме към Европейската комисия. Много често губим смисъла, защото затъваме във всекидневните политически битки на отделните партии. За мен ЕС е съюз за мир. Мир е възможен тогава, когато има правила, които важат за всички", смята още Плевнелиев. 

За референдума на Слави Трифонов

"Самия акт на късането на моята снимка ще оставя без коментар. Със сигурност обаче би било добре в България да има дебат включително и по този акт", посочва той за случая, при който в предаването негова снимка бешие скъсана заради това, че даде на КС въпроси от допитването на Слави Трифонов.

Обяснява искането до КС така: "Представете си какво ще се случи, ако на сутринта след президентските избори се събудим в ситуация, при която е проведен референдум и по откровено противоконституционни въпроси. Честно ли ще бъде към българския народ? Народът да каже своята тежка дума, а на следващия ден политиците в НС да се събудят и да кажат: “Извинете, но това е противоконституционно.” Не е честно".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама