Пореден протест в София с искане за оставката на Вежди Рашидов

08:18, 11 юли 16 / Политика 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пореден протест се организира в столицата с искания за оставката на министъра на културата Вежди Рашидов. Той е иницииран в социалните мрежи и е с начален час 19.30 ч., като ще се състои пред Министерството на културата. Участие в протеста са заявили вече почти 3 хил. души.

Причината за недоволството на гражданите е скандалът от миналата седмица в ефира на БНТ, където бе прочетено писмо от министъра, с което той поиска „право на отговор“.

В него Рашидов разкритикува водещия на предаването „Денят започва с култура“ Георги Ангелов за решението му да дискутира в ефир промените в Закона за културното наследство.

Срещу поправките бяха организирани редица протести, като във въпросното предаване бе поканен един от противниците на измененията – художникът от Националната галерия Владо Руменов. Броени дни след участието му той бе уволнен.

С това недоволството ескалира допълнително, като Рашидов побърза да свика пресконференция, на която помоли директорката на музея Слава Иванова "да върне момчето на работа".

Депутатите от ДСБ и от „Гражданския съвет“ в Реформаторския блок отправиха искане към премиера Бойко Борисов да освободи от длъжността министър на културата Вежди Рашидов. Борисов отклони идеята и защити Рашидов, като бе подкрепен от продуцентите Магърдич Халваджиян и Любо Нейков.

В социалните мрежи под събитието е написано, че уволнението на Руменов е политическо отмъщение. Според написаното подобни актове целят да подплашат работещите в системата на културата и да въведат единно, "правилно" мнение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама