76% от българите не са чели Конституцията

12:23, 11 юли 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
76 на сто от българите никога не са чели Конституцията. Това показват данни от изследване на Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), проведено в периода 27 април – 13 май 2016 г.

Данните бяха изнесени от Теодора Ангелова, зам.-ръководител на НЦИОМ, по време на Националната конфереция „25 години Конституция на Република България в перспективата на върховенството на правото, демокрацията и защитата на основните права?“.

Тя бе организирана от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет. Събитието се състоя в сградата на Народното събрание, като участие взеха депутати, магистрати, професори и университетски преподаватели.

Методът на проучването е полустандартизирано интервю с 1000 пълнолетни български граждани от 86 населени места в цялата страна.

Половината от участвалите в изследването не знаят кога е приета действащата българска Конституция. Това са най-вече по-младите българи, както и тези с основно образование или живеещите в села. Едва всеки 5-и пълнолетен български гражданин е наясно кога е приет основният закон. Това са хората на възраст между 40-59 г. и живеещите в столицата.

В изследвания на НЦИОМ от 1999 г. до 2016 г. се запазва тенденцията между 70 и 80% от българите да не са чели конституцията.

1/3 от анкетираните искат промени в основния закон, докато 18 на сто искат изцяло нов. Близо 44% не могат да преценят.

58 на сто от българите знаят своите основни граждански права. Този брой е спаднал с 10% в сравнение с допитването през 2012 г. 2/3 твърдят, че познават задълженията си, като и тук броят на запознатите е намалял с 10 на сто спрямо 4 години по-рано.

Попитани дали разбират последната поправка в Конституцията от декември 2015 г., касаеща съдебната реформа, 71,1% отговарят отрицателно. Едва 10,4% се ориентират в промените и ги одобряват, а 18,6% не ги харесват.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама