Райна Кабаиванска с награда „Един живот посветен на музиката“

22:23, 18 юли 16 / Култура 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На церемония в италианския град Лорето, легендарната световна оперна актриса Райна Кабаиванска получи наградата „Един живот посветен на музиката“, съобщи фен профилът на оперната прима във фейсбук.

Значимото събитие се проведе в базиликата „Санта Каза“, емблематично място за поклонение на вярващите католици. Церемонията бе съпроводена от концерт, който откри музикалния фестивал “Marche musica”. В концерта участваха четирима известни ученици на Кабаиванска – Шин Дже Банг, Давиде Юнгхюн Риу, Валевар Вариале и Марко Симонели. 



Снимка: Alessandro D'Angelo - Copyright Ass. Marche Musica - 2016

Шин Дже Банг и Давиде Риу са участници от Майсторския клас на Райна Кабаиванска в София през 2015 г. и вече са двама от най-изявените млади изпълнители от Школата на известното българско сопрано.

Райна Кабаиванска пристига в София на 7 септември тази година за своя майсторски клас в Нов български университет. Прослушването ще е на следващия ден, а занятията започват от 9 и ще продължат до 25 септември в Софийската опера и балет. За регистрация - ТУК



Снимка: Alessandro D'Angelo - Copyright Ass. Marche Musica - 2016

Към момента документи за участие в класа на известното сопрано са изпратили 31 изпълнители от 12 държави. Записването за прослушването продължава до 4 септември, а желание да участват в него най-напред са заявили певци от Италия. За разлика от тях българските кандидати обикновено чакат последния момент за да подадат заявления. Има заявки от Тунис, Австрия, Армения, Китай, Канада, Чили, Хърватия, Русия, Южна Корея и Гърция.



Снимка: Alessandro D'Angelo - Copyright Ass. Marche Musica - 2016

Майсторският клас ще завърши на 25 септември с галавечер на най-добрите изпълнители. Тогава ще бъдат обявени и стипендиантите на дарителския фонд на маестрата. Няколко месеца по-късно отличниците на Кабаиванска ще се съберат за три представления на Пучиниевия шедьовър „Турандот“ в Софийската опера през декември.  Идеята за спектакъла е продължение на усилията на Райна Кабаиванска не само да обучава млади таланти, но и да помага за представянето им на международната оперна сцена. „Турандот“ ще бъде третият подобен проект, след като през 2010 година Нов български университе и Софийската опера реализираха „Бохеми“ със студенти на голямата оперна прима от България и Италия. Постановката се игра в шест представления в София през 2010 и 2011 г., а през януари 2012 г. певците изнесоха два спектакъла в Театро комунале „Лучано Павароти“ в Модена, Италия. През декември 2012 г. бе реализиран и втори оперен спектакъл – „Вертер“ на Жул Масне, в партньорство между Нов български университет, Софийската опера и Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел, Белгия. Снимка: Alessandro D'Angelo - Copyright Ass. Marche Musica - 2016

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама