Директорът на Софийската опера получи престижна награда

23:59, 19 юли 16 / Култура 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийската опера и балет е тазгодишният български носител на наградата на Дипломатическият институт към министъра на външните работи за значим принос за утвърждаването му като институция. Специалната награда се връчва от 2013 г. насам по повод 19 юли – Ден на българската дипломатическа служба, на един български и един чуждестранен гражданин или организация, допринесли съществено за развитието на института. Наградата представлява медална скулптура от месинг DOCENDO DISCIMUS, каквото е мотото на Института – „Учейки другите, учим и себе си”. Автор на наградата е д-р Мирена Златева, художник, скулптор и преподавател.

Отличието за българска институция се присъжда на Софийската опера и балет за нейния принос при подготовката на български дипломати и държавни служители в сферата на публичната дипломация. През годините на сътрудничество, обучаемите на Института са имали възможност да присъстват на редица премиери и спектакли на театъра, обсъждали са проектите на Софийската опера и балет с нейни представители, за да могат да разберат политиката, която стои зад всеки спектакъл и инициатива. Наградата се присъжда и по повод 125 години от създаването на първия ни оперен театър.

DOCENDO DISCIMUS бе връчена на акад. Пламен Карталов от директора на Дипломатическия институт Таня Михайлова пред самата сцена за предстоящите спектакли на „Набуко“ от Джузепе Верди на площад „Александър Невски“. Там текат последните репетиции за постановката, която ще бъде представена от изпълнители от пет държави от 23-31 юли. По време на церемонията там присъстваха две от изпълнителките на Абигаил, Сузана Бранкини и Радостина Николаева, Шай Блох (Фенена), Даниел Дамянов (Измаел), Ангел Христов (Върховен Жрец), Красимир Динев (Абдало) и Елена Стоянова (Анна). „Водената политика от Софийската опера и балет по популяризиране на положителния образ на България чрез инструментите на културната дипломация дават основание тя да бъде подкрепена и високо оценена от нас. Освен това Маестро Карталов като ръководител на театъра миналата година безусловно и с радост се отдаде на една от каузите и кампаниите на Дипломатическия институт, която беше свързана с Европейската година за развитие. Той стана почетен посланик на тази идея през 2015 г. Всъщност Маестро Карталов, Вие лично и операта, която ръководите, сте наистина посланик на българските таланти. В Деня на българската дипломация ние си подарихме празника да бъдем при вас“, посочи при връчването на наградата Таня Михайлова. Тя пожела на добър час на театъра и отбеляза, че предстоят години, в които културата и музиката ще бъдат много важни, за да се съхраняваме като нация.

Акад. Пламен Карталов благодари с вълнение и голяма признателност и благодарност от името на колектива на Софийската опера и балет и изрази възхищението си, че Дипломатическият институт е забелязал театъра „в едно време, в което ние работим за нашата кауза – да създаваме и да разпространяваме нашето изкуство в България и по целия свят. Миналата година вие знаете, че 225 дипломати, членове на Софийската опера, премериха сили в баварския град Фюсен между най-големите фестивални оперни центрове – Байройт и Мюнхен, и получиха световно признание за своя труд. Дойдоха хора от целия свят – от Австралия до САЩ, Южна Африка, цяла Европа. Това беше наистина една дипломатическа мисия, по време на която ние положихме огромен труд в продължение на 5-6 години да създадем специално Вагнеровите спектакли. И ние наистина се чувствахме като такива, защото сме част от вас и вие – част от нас. Ние сме вашите помощници в дипломатическата ви мисия, а вие сте нашата публика.“

Наградата за чуждестранен гражданин със значим принос към дейността на Дипломатическия институт се връчва на проф. Душан Сиджански, почетен президент на Европейския културен център – Женева. Проф. Сиджански е основател на Департамента по политически науки в Женевския университет, специален съветник в продължение на 10 години на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу (2004-2014), автор на десетки книги и статии, убеден европеец и блестящ интелектуалец. Той е член на Международния консултативен съвет на Дипломатическия институт от 2008 г. Наградата му се присъжда за съществен принос за утвърждаване на авторитета на Дипломатическия институт в Европа и по повод неговата 90-годишнина.      

Досегашните носители на наградата са:

2013 г.  – Доц. д-р Здравко Попов, първи директор на Дипломатическия институт  и г-н Рон Тон, директор на холандската дипломатическа академия „Клингендал”

2014 г . – Военна академия „Г.С.Раковски” и Фондация „Ханс Зайдел”

2015 г . – Катедра „Европеистика” на СУ „Св.Кл.Охридски” и Европейски колеж за сигурност и отбрана (ЕКСО)

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама